Den som tror att Maria Blom har legat på latsidan de senaste två decennierna tror fel. Kanske bidrog hennes flytt till Falun i mitten av 00-talet lite till att uppmärksamheten minskade. Att filmerna Fishy och Hallå hallå lockade avsevärt färre biobesökare än Masjävlars 800 000 spelade säkert också in.

Efter Hallå hallå 2014 pausade Maria manusskrivandet, eftersom hon tröttnade på de långa processerna och började regissera andras manus. Bland annat barnfilmen Monky och föreställningen Pippi på Cirkus. 

– Men nu börjar jag faktiskt bli lite sugen på att gå tillbaka till skrivandet igen, konstaterar hon glatt.

Värnar landsbygden

Trots att Maria Blom är uppvuxen i Täby och delvis bor på Södermalm känner hon att hon har ett uppdrag att värna om landsbygden. Det gjorde hon i så väl Masjävlar som Hallå hallå och nu i Hålla samman.

– Jag tror att många är rädda för det. Det är inte jag och då kanske det är jag som ska göra det.

Dramakomedin Hålla samman handlar om två systrar i Ystad, vars pappa drabbas av Alzheimers strax efter sin sjuttioårsdag och hur det påverkar dem och deras familjer. Pappan spelas av Lennart Jähkel och döttrarna av Michaela Thorsén och Ulrika Nilsson.

– Dels är det en rolig kombination av en pappa som har uppfostrat sina döttrar själv från att de var tonåringar själv och ett systerskap, vilket alltid är roligt att skildra för att det är så komplext, ­säger Maria Blom om vad som tilltalade henne med historien.

– Dels gestaltas den här typen av människor – lite av den sorts karak­tärer jag brukar skriva om – inte så ofta. Ganska vanliga, strävsamma personer. Folk som vill må bra och inte gräver ner sig för mycket. Folk man vill hänga med.

Skapat seriens universum

Tv-serier har en stor fördel jämfört med film, menar hon. Det är lättare att nå ut brett. Att Hålla samman är hennes första serie har sin naturliga förklaring:

– Jag har fått frågan om jag kan skriva en serie, men jag har känt: Herregud, om det är jobbigt att skriva en och en halv timmes manus, ska jag då plötsligt skriva åtta timmar? Jag dör!

Serien består av åtta halvtimmesavsnitt, Maria står för regin i hälften. Hon är så kallade konceptuerande regissör, vilket innebär att hon har skapat seriens ”universum”, satt stämningen och varit ­inblandad i rolltillsättning och scenografi.

Improviserat mycket

Hon har även jobbat mycket med improvisation för att ”få ihop familjerna”. Bland annat har de fått göra restaurangbesök och fira högtider som sina rollfigurer, i olika konstellationer.

– På det här sättet skapas gemensamma minnen man kan använda sig av när man spelar in. Det är vanligt att du känner att de som ska spela familjer inte ÄR en familj. Är man en familj ser man till exempel inte varandra i ögonen hela tiden när man pratar. För att få fram känslan av att släntra in i ett rum och inte bry sig behöver man tillbringa tid tillsammans.