Bakom stängda dörrar lever mängder av kvinnor med förövare.

Ingegerd Smedensjö, som själv har varit utsatt, är nu aktuell med boken ”I dina kvarter – en bok alla bör läsa om mäns våld mot kvinnor” (Idus förlag).

– Jag har skrivit boken jag saknat. Med den vill jag sprida kunskap, inspirera och motivera till förändring.

I boken får läsaren möta kvinnor och deras närstående. Här finns även information om myndigheters ansvar och hur våldet påverkar kvinnorna psykiskt. 

”Varför jag?” var frågan Ingegerd själv ställde sig när mannen som sa sig älska henne kränkte hennes värdighet. Han hade inte visat den sidan förrän den dagen hon flyttade in.

Långdragen rättsprocess

Rättsprocessen som senare följde var långdragen och under tiden blev hon ständigt kontaktad av mannen. 

– Jag fick lägga om alla mina rutiner. Han kunde följa efter mig när jag gick till kontoret och stå utanför Ica när jag hade handlat.

Erfarenheterna gav henne kraft att hjälpa andra. Under åtta års tid "volontärade" hon på en kvinnojour där hon dagligen mötte kvinnor som utsatts för våld.

Våldet var ofta grovt och tystnaden från omgivningen påtaglig.

Titeln ”I dina kvarter” syftar på att våldet finns överallt, oavsett var vi bor eller verkar.

– Det handlar inte om våldet finns där eller inte, utan snarare om vi ser det eller inte. En vanlig fördom är att det aldrig kommer att hända mig, eller att det är en viss typ av kvinnor som utsätts.

Bristfälligt stöd

Stödet kvinnor får av samhället är dessutom bristfälligt menar hon.

– De flesta får aldrig det stöd som de har rätt till eller behöver. Ofta behövs ett omfattande stöd under flera år för att kunna läka alla trauman.

Varför tror du att män våldför sig på kvinnor?

– Något som förenar män som utövar våld mot kvinnor är kvinnosynen Men också normer för manlighet. Nästan 90 procent av allt våld i samhället begås av män. Pojkar får många gånger inte heller verktyg att uttrycka sina känslor.

Hur ser du på att män också blir utsatta för våld?

– Även män utsätts för våld av kvinnliga partners. Samtidigt kan vi inte blunda för att kvinnor utsätts mer frekvent och av grövre våld. Det kan vi bland annat se i statistiken över dödsfall.

Omslaget på boken skildrar medvetet en miljö med designmöbler och stuckaturer.

– Mäns våld mot kvinnor skildras ofta i torftiga miljöer. Med omslaget vill jag förmedla att kvinnor och barn utsätts för våld i alla socioekonomiska miljöer – även i privilegierade miljöer på Östermalm.

Finns det hopp?

– Ja det gör det! Vi kan alla göra skillnad. Kunskap är första steget till förändring.

– Med kunskap kan vi förbättra bemötandet av våldsutsatta utan att skambelägga. Det gör det också lättare för våldsutsatta att be om hjälp.