– Det är både för att minnas Einár och för att understryka allvaret i det som hänt. Våra ungdomar ska inte behöva sörja ensamma heller, säger initiativtagaren Sandra Eriksson.

I natt blev 19-årige rapparen Einár skjuten till döds i Hammarby sjöstad, vilket polisen bekräftat för Mitt i. Einár, vars fullständiga namn var Nils Kurt Erik Einar Grönberg, växte upp i Dalen.

Nu har föräldern och Kärrtorpsbon Sandra Eriksson bestämt sig för att hålla en manifestation mot våld, klockan 17 i Dalens centrum i kväll.

– All respekt och kärlek till Einárs familj. Men det händer skjutningar i hela Sverige. Vi måste visa att vi bryr oss om allas våra barn. Vi är många som är engagerade, säger Sandra Eriksson.

Som mamma till en son i området, som lyssnar på Einár och som hänger på fritidsgården, känns det därför självklart för henne att ordna en samling.

– Vi måste visa att vi bemöter våra ungdomar med kärlek i stället för med hårdare tag mot det våld som sker. Vi måste visa hopp och att det går att sätta stopp på våldsspiralen, säger Sandra Eriksson.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-bekraftar-artisten-einar-skjuten-till-dods-i-hammarby-sjostad/repujv!CchwQ9iYekkyXk5KEhxpQ/

Träffade Einár som barn

På fredagsförmiddagen tändes ljus i Dalens centrum utanför mataffären. Ahmet Kucukgöl, som jobbar på grillen, berättar att han träffade på Einár en del när Einár var barn.

– Han var trevlig, en jättefin kille, glad. Men det var flera år sedan jag såg honom här nu, säger Ahmet Kucukgöl.

De Enskedebor som Mitt i pratar med är dämpade. Mollie Berglund, 17 år, berättar att många kompisar pratar om nyheten om Einárs död i sociala medier.

– Jag lyssnar en del på honom. Har sett honom i området. Det är fruktansvärt. Han har betytt ganska mycket. Det skapar en gemenskap när han gjort musik om sin uppväxt här, säger hon.

Malin Berggren Griffiths, 37 år, bor i Dalen. Hon reagerar starkt på dödsbeskedet.

– Det är overkligt att barn och unga dör på det här sättet och att det sker så ofta. Jag blir jätteupprörd att det som sägs i samhällsdebatten är att vi ska fixa det här med hårdare straff, att den debatten har normaliserats. I stället för att vi pratar om bristen på preventiva interventioner. Att vi ser till att alla barnen får frukost på mornarna, att de går till skolan och har något att göra efter skolan, säger hon.