Mange Makers tvingades ta ner sin video till låten Norrlands Guld med hänvisning till att den bland annat romantiserar alkohol. Foto: Mange Makers

Mange Makers: "Varför får alla andra dricka öl och inte vi?"

Att i en musikvideo sitta i officiella kläder för Svenska Fotbollförbundet och skåla i öl är inte okej. Det menar förbundet, som fick Mange Makers att ta ner sin video. "Varför blir vi hotade med stämning, när de dricker bira i Markoolios video till Mera mål?", säger sångaren Didrik Rastbäck.

  • Publicerad 10:03, 2 aug 2021

I varje enskilt fall gör vi en bedömning för att se om det rör sig om varumärkesintrång eller renommésnyltning.

I juni laddade Södermalmskillarna bakom musikgruppen Mange Makers upp en video till deras låt Norrlands Guld på Youtube. Iförda officiella kläder från Svenska Fotbollförbundet sjunger de om, och dricker, öl.

Det fick det Svenska Fotbollförbundet (SvFF) att regera. De skickade brev till Mange Makers om varumärkesintrång, då de använt SvFF:s emblem och officiella landslagskläder i marknadsföringssyfte.

SvFF pekade även på att det i videon förekommer grovt innehåll, i form av alkohol-, tobak- och våldsromantik, vilket förbundet tar avstånd från.

"SvFF skriver på sin egen hemsida att Carlsberg sedan länge är starkt förknippat med fotboll. Så vi förstår inte hur de kan ha problem med vårt öldrickande", säger producenten Peter Balazs (till höger). Foto: Mange Makers

"Fattar inte skillnaden"

Mange Makers uppmanades att ta ner videon, samt ta bort allt innehåll i sociala medier där SvFF:s varumärke förkommer.

– Vi hade ingen koll på att vi inte fick använda kläderna. Rent juridiskt hajar jag deras ståndpunkt, det är deras varumärke, säger sångaren Didrik Rastbäck.

Det Mange Makers vänder sig mot är vad de upplever som särbehandling.

– SvFF vill inte förknippas med alkohol och tobak, men sponsras av Carlsberg och Svenska spel. I Markoolios video till Mera mål dricker de öl i landslagskläder. Dree Low har på sig deras kläder i en video, där de ser ut att röka gräs.

Didrik Rastbäck pekar också på videon till De Vet Dus låt Vi sjunger, där de i landslagsställ skålar i starköl.

– Vi har inget emot de andra artisterna eller videorna, men jag fattar inte vad skillnaden är. Vi har inte gjort något värre än någon annan.

Okej. I De Vet Dus video till låten Vi sjunger skålar de i starköl. De har inte ombetts av SvFF att ta ned sin video. Foto: De Vet Du

Inte okej. SvFF menar att innehåller i Mange Makers video inte är förenlig med deras värdegrund. Foto: Mange Makers

Tittar på alla fall

Enligt SvFF tittar de på alla fall som kommer till deras kännedom där deras varumärke används. De vill dock inte kommentera enskilda ärenden.

– I varje enskilt fall gör vi en bedömning för att se om det rör sig om varumärkesintrång eller renommésnyltning. Är så fallet tar vi kontakt för att föra dialog om hur vi anser att de bör agera, säger förbundsjuristen Carl-Mikael Grenninger.

Vad är det som gör en användning okej, eller inte okej?

– Det är väldigt svårt att svara på, utan att gå in på ett specifikt fall. Vi gör helt enkelt en helhetsbedömning.

Mange Makers video är nu nedtagen. Bilder från sociala medier borttagna.

– Vi borde kanske spelat in vår musikvideo på ett casino med Carlsberg och rökt en gås i stället, då hade nog SvFF inte brytt sig, säger Didrik Rastbäck.