27 procent av dem som bor i bostadsrätt i Stockholms län vill ha kamerabevakning i fastigheten. Det visar Sveriges bostadsrättscentrums bostadsrapport för 2024, där drygt 2 000 bostadsrättsinnehavare fått svara på frågor.

11 procent vill ha rondering med väktare och 8 procent portvakt.

– De boendes trygghet och säkerhet är något som föreningarnas styrelser nu behöver lägga kraft på, säger Emil Lundström, VD vid SBC.

Och när styrelsemedlemmar tillfrågas om investeringar vill 21 procent installera övervakningskameror som registrerar nya besökare.

Tuffa höjningar

De senaste åren har annars präglats av oro över ekonomin. Över hälften av de boende är oroliga för räntehöjningar och höjda månadsavgifter.

Och det har varit befogat i många fall. Bara en av tio har sluppit höjd avgift. Jämfört med övriga Sverige är det fler som fått sin avgift kraftigt höjd i Stockholm. 41 procent har fått den höjd med mellan sex och femton procent.

– Många föreningar har under många år valt att inte höja avgifterna, och för dem kom nog räntehöjningen som en chock, säger Emil Lundström.

Långsiktighet

Föreningar som hållit nere avgifterna och nu står inför renoveringar får det tufft, konstaterar han.

– I det här ekonomiska läget gäller det att ha koll på kassaflödet, tänka långsiktigt och prioritera sin underhållsplan, säger han.