Nu är det dags för stockholmarna att ha sportlov samtidigt som flera andra län, bland andra Dalarna, Västmanland och Värmland. Och flera av skidorterna räknar med ett högt tryck under vecka nio, trots pandemin.

På turistanläggningen Säfsen i Dalarna kommer det att vara fullt med sportlovsfirare. Bokningsläget skiljer sig inte från i fjol, utan intresset för vintersemester på orten är stort även i år, uppger Anna Petersson, vd på Säfsen Resort. Hon är inte orolig att ett smittutbrott ska tvinga anläggningen att stänga.

– Nej, vi har vidtagit alla åtgärder som vi kan. Vi har inga liftköer. Det krävs förbokning och det finns värdar och regler på plats som gör att vi har ett fint flöde, säger Anna Petersson.

Många coronafall i Sälen

Skistar ser att extra många stockholmare väntas resa till deras anläggningar i Åre, Sälen och Vemdalen, när skidorter i Norge och Alperna går bort.

Sälenområdet har varit hårdast drabbat av covid-19 i Dalarna, men Skistars presschef Petra Hallebrant känner sig trygg med de försiktighetsåtgärder som finns på plats.

– Det föll väldigt väl ut under jul och nyår. Nu handlar om det om att alla måste hjälpas åt att fortsatt följa försiktighetsåtgärderna och myndigheternas råd och rekommendationer, säger hon.

Även Romme i Dalarna, som gästas av många stockholmare, vittnar om en stor efterfrågan och goda skidförhållanden. Bo Funcke, vd på Romme Alpin, påminner om att antalet skidpass är begränsade och att de måste förbokas.

– Det betyder att vissa dagar kan de bli slutsålda långt i förväg, säger han