Statistiska centralbyrån, SCB, släppte nyligen statistik om elbilar och beskriver 2022 som elbilens riktiga genombrottsår.

– Jag vill påstå att vi har sett ett paradigmskifte, säger Tommy Letzén, VD på Motorbranschens riksförbund.


Elbilen tycks nu även ha fått sitt stora genombrott i Enköping.

Antalet nyregistrerade elbilar i kommunen har nämligen mer än trefaldigats sedan 2020, när totalt 84 elbilar nyregistrerades. År 2022 låg samma siffra på 299 st.

Tommy Letzén tror att det finns flera förklaringar till varför elbilar ökat så mycket i antal.

– Dels samhällets engagemang i miljö och hållbarhet. Det har även funnits en ekonomi i det, med incitament från regering och riksdag som gjort det lönsamt, säger han.

Laddstationen intill Dinners restaurang i Enköping.

Laddstationen intill Dinners restaurang i Enköping.

Sebastian Stiernspetz


Elbilsföraren Ivar Fredriksson, som Mitt i träffar i samband med att han laddar sin bil utanför Dinners restaurang i Enköping, lyfter också miljötänk och ekonomi som de huvudsakliga skälen till att hans familj valde att köpa en elbil för sex år sedan.

Hittills har det gått bra, men Ivar är lite orolig att köerna till laddningsstationer kommer bli längre inom en snar framtid.

– Det har inte varit några problem för oss än, men det kan bli det snart, eftersom Tesla öppnat upp för att fler bilmärken ska kunna ladda på deras stationer. Åker du upp till fjällen över påsk så är det kanske en timmes kö för att ladda, men vi har inte haft några problem med det hittills, säger han.