I lördags hjälpte Sjöräddningsstationen på Djurö, RS Värmdö, två personer vars katamaran hade vält på grund av hårda vindar norr om Nämdö. De två personerna, som låg i vattnet, räddades av en person som hade sett händelsen och åkte dit med sin båt.

"Rådigt ingripande"

Senare på kvällen fick de rycka ut till en segelbåt som låg och drev med fyra personer ombord i Nämdöfjärden och ungefär samtidigt var det en större motorbåt som hade slitit sig från förtöjningen och drev mot andra båtar i Norrviken.

– Vid händelsen med motorbåten var det rådigt ingripande från andra båtägare som låg i samma vik som gjorde att inget värre hände. De lyckades helt enkelt ta sig ombord på motorbåten och få in den till land igen, säger Patrik Jakobsson, befälhavare på räddningsstation Värmdö.

Ingen skadad

Ingen människa skadades vid någon av händelserna.

På lördagskvällen fick de ett larm om en person som hade dykt på för grunt vatten och skadat nacken. Ambulanshelikopter kallades dit, mannen hade då återfått medvetandet.

På söndagskvällen hjälpte de även till vid en båtbrand i Sandhamns gästhamn. Man hann släcka innan det spred sig till andra båtar. Ingen människa skadades.

Varning för kuling utfärdad i skärgården

Det kan blåsa uppemot 17 m/s under måndagen och tisdagen, vilket kan innebära problem för fritidsbåtar och mindre yrkesfartyg. Majoriteten av båtarna i kappseglingen Gotland Runt har tvingats avbryta tävlingen.

SMHI har sent på söndagskvällen 2 juli utfärdat en gul varning för starka vindar från väst eller sydväst i norra Östersjön. Det betyder att hela Stockholms skärgård påverkas.

Det kommer under måndagen och tisdagen kunna blåsa uppemot 17 m/s, vilket kan innebära problem för fritidsbåtar och mindre yrkesfartyg. Kulingvarningen gäller fram till klockan 20 imorgon, tisdag, 4 juli.

Segelbåtar i Gotland runt har fått avbryta

Kappseglingen Gotland Runt startade i Stockholm under söndagen. Nästan 200 båtar ska segla genom skärgården, runt Gotland och gå i mål i Sandhamn – men enligt TT har 150 av båtarna redan avbrutit på grund av de kraftiga vindarna.

SL berättar att vindarna även kan komma att påverka Waxholmsbåtarna.

– I normala fall brukar båtarna klara svårt väder, men blåser det väldigt starka vindar kan det påverka, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

SL uppmanar resenärer följa läget

Han berättar att om det är kraftiga vindar kan vattenståndet påverkas, så kan det även bli svårare för båtarna att att lägga till vid vissa bryggor. Därför uppmanar de alla resenärer att hålla koll på Vaxholmsbolagets hemsida för att se hur trafikläget ser ut.

Kulingvarning är utfärdad i skärgården.

Kulingvarning är utfärdad i skärgården.

Varning för kuling utfärdad i skärgården

Tre av fyra båtar har avbrutit Gotland Runt på grund av vindarna.