SMHI har sent på söndagskvällen 2 juli utfärdat en gul varning för starka vindar från väst eller sydväst i norra Östersjön. Det betyder att hela Stockholms skärgård påverkas.

Det kommer under måndagen och tisdagen kunna blåsa uppemot 17 m/s, vilket kan innebära problem för fritidsbåtar och mindre yrkesfartyg. Kulingvarningen gäller fram till klockan 20 imorgon, tisdag, 4 juli.

Segelbåtar i Gotland runt har fått avbryta

Kappseglingen Gotland Runt startade i Stockholm under söndagen. Nästan 200 båtar ska segla genom skärgården, runt Gotland och gå i mål i Sandhamn – men enligt TT har 150 av båtarna redan avbrutit på grund av de kraftiga vindarna.

SL berättar att vindarna även kan komma att påverka Waxholmsbåtarna.

– I normala fall brukar båtarna klara svårt väder, men blåser det väldigt starka vindar kan det påverka, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

SL uppmanar resenärer följa läget

Han berättar att om det är kraftiga vindar kan vattenståndet påverkas, så kan det även bli svårare för båtarna att att lägga till vid vissa bryggor. Därför uppmanar de alla resenärer att hålla koll på Vaxholmsbolagets hemsida för att se hur trafikläget ser ut.