Den 1 juli 2022 trädde en ny lag i kraft om tillträdesförbud för bibliotek och badanläggningar.

– Sedan dess har bara sex bibliotek beviljats tillträdesförbud, sju med oss, säger Catharina Ek, bibliotekschef på Upplands Väsby bibliotek.

Den aktuella händelsen inträffade strax före jul.

– Det gäller en person som betedde sig aggressivt och fysiskt mot en annan besökare, säger hon.

Det var första gången biblioteket ansökte om tillträdesförbud.

– Jag trodde nog aldrig att jag skulle behöva tillämpa ett sådant här förbud i praktiken. Som sista utväg är den här lagen en välkommen möjlighet för bibliotek.

Catharina Ek, bibliotekschef i Upplands Väsby.

Catharina Ek, bibliotekschef i Upplands Väsby.

Förskonat från stök

Biblioteket, som ligger i Messingen, har fram till dess varit förskonade från större oroligheter och stök.

– Vi har annars inte problem med att personer beter sig illa mot andra på biblioteket eller att biblioteket används på fel sätt. Vi vill vara ett vardagsrum för medborgarna, det går bra att komma till biblioteket utan motprestation.

Under 2023 fattade åklagare beslut i 19 ärenden gällande tillträdesförbud på bibliotek. I mindre än hälften, sju av fallen, blev utgången ett beslutat tillträdesförbud. Det visar statistik från Åklagarmyndigheten som tidningen Magasin K rapporterat om.

Silvia Ernhagen, generalsekreterare på Svensk Biblioteksförening, tror att det låga antalet beslut om tillträdesförbud förmodligen beror på att bibliotekspersonalen hanterar många situationer själva ute på sina arbetsplatser.

– Biblioteken använder de verktyg som finns för att säkerställa en trygg miljö på biblioteken, men det är såklart tråkigt att det ska behöva gå så långt att personer får tillträdesförbud. Att det ändå är så pass få personer visar på att man antagligen hanterar väldigt mycket själva på biblioteken, säger hon i en kommentar till Magasin K.