Det var den 3 maj 2017 som en man ringde till 112 om att det skett en knivolycka i Kallhäll. När polisen kom fram en kvart senare hittade de en kvinna död.

I en bostad grep de en 29-årig man som var kvinnans ex-pojkvän. Han dömdes senare till 18 års fängelse för mordet. Vapnet var en kökskniv.

Läkare kände till planerna

I en ny granskning från Göteborgsposten framgår det att mannen, som vid tiden före mordet satt på en låst avdelning inom psykiatrin, hade fått permission – trots att vårdpersonalen känt till hans mordplaner.

Minst tre läkare och en sjuksköterska ska ha känt till mannens planer, och han ska ha berättat om planerna vid upprepade tillfällen.

Den 2 maj släpptes mannen ut. Han fyllde på sitt SL-kort och åkte raka vägen till Kallhäll. På natten den 3 maj hittas kvinnan brutalt mördad.

Hon fick aldrig veta någonting om hans planer.

– Det är klart att jag är besviken på att vi inte tagit hans mordtankar på det allvar som de borde ha tagits. Det faller förstås tungt på oss, säger Mattias Månsson, chefsöverläkare och biträdande verksamhetschef vid Psykiatri Nordväst i Stockholm till Göteborgsposten.

Brister i riskbedömningen

Han säger att det är mycket anmärkningsvärt att mannens uttryckliga planer på att mörda sin före detta partner inte togs upp i samband med att han beviljades permission.

Läkaren som beviljade permissionen var en jourläkare som tog beslutet under en helg.

– Att vi missat saker under vårdens gång är uppenbart, att det fanns information som inte gått fram till beslutande läkare är uppenbart en allvarlig brist i ett sådant här sammanhang, säger Mattias Månsson till tidningen.