Mannen dömdes 2011 till fängelse för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. I dag jobbar han som lokalvårdare på en privat förskola på Södermalm.

I augusti anmäldes saken till utbildningsförvaltningen.

I ett yttrande uppger förskolan att mannen bara vid något enstaka tillfälle utfört städning dagtid. Flera anmälare menar dock att han ofta städade på dagarna.

Det är inte förenligt med skollagens bestämmelser om att barnen ska försäkras en trygg omsorg i god miljö, enligt utbildningsnämnden. Beslutet blev därför att mannen inte får städa på skolan före klockan 19 på vardagar.

Får jobba med prick i registret

Att anställa en person som begått våldsbrott är i sig inte olagligt. Däremot måste den som anställer en person vid en förskola begära att få se utdrag ur belastningsregistret.

– Det är upp till den som driver förskolan att bestämma om en person är lämplig eller inte. Skollagen styr inte vilka brott som inte får ha begåtts för att få jobba inom förskola, säger Anna Rydin, enhetschef vid utbildningsförvaltningen.

Vill inte kommentera

I det här fallet gjordes dock bedömningen att mannen skulle begränsas i sin arbetstid utifrån brottens art och att han frekvent tillåtits på skolan samtidigt som barnen.

Mannen har jobbat på förskolan i flera år. I sitt yttrande uppger förskolan att man inte minns om mannens register kontrollerades när han anställdes.

Samtidigt är mannen nära anhörig till en av de personer som är huvudman för det företag som driver förskolan. Mitt i har varit i kontakt med huvudmannen som inte vill kommentera, med hänvisning till att det är en känslig fråga.

Känner oro

En person med barn på förskolan menar att föräldrar känner oro.

– Vi är besvikna på förskolan som har låtit detta pågå.

Personen menar att stadens beslut inte är helt tillfredsställande, och anser att en person dömd för våldtäkt inte bör arbeta på en förskola.

– Huvudmannen har visat bristande omdöme redan när hen anställde mannen och lät honom arbeta nära barnen. Det känns märkligt att man nu ska lita på att samma person ska hålla sig till de nya reglerna.