Det var i mitten av maj som fyra män och en pojke i övre tonåren tog sig in på Akalla värmeverk för att stjäla kopparkabel, enligt domen.

Brottet skedde genom att personerna klippte upp stängslet och sedan körde in på området med en vit skåpbil. De stal tre rullar kopparkabel till ett sammanlagt värde av 350 000 kronor, och åkte raskt därifrån. Ungefär samtidigt som männen flydde dök väktare upp och upptäckte skåpbilen med stöldgodset. Alla fem greps en halvtimme senare i en annan bil.

Beställningsjobb

Gabriella Malmborg är försvarsadvokat för en av gärningsmännen. Enligt henne var stölden ett beställningsjobb.

– Min klient berättade att anledningen till stölden var att de blivit kontaktade av en person som bad dem stjäla kopparkablarna. För detta skulle de få 5000 kr per kopparkabel. De visste inte att de i själva verket var värda mycket mer.

Männen åtalades för grov stöld och obehörigt tillträde till skyddsobjekt, vilket värmeverket är.

Två utvisas

Nu har samtliga dömts för grov stöld och två av männen även till utvisning, dels på grund av att de båda är tidigare dömda för flertalet brott. De utvisas efter fängelsestraffet på sju månader och har därefter inte laglig rätt att komma tillbaka till Sverige på fem år. Den tonåriga pojken döms till ungdomsvård på grund av sin unga ålder.

Alla frikänns från brottet obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Detta för att det inte finns några bevis som talar för att de tilltalade förstått att platsen är ett skyddsobjekt. I domen uppges även att brottet bedöms som grovt på grund av värdet på stöldgodset.

En av de utvisade männen uppger att han inte varit medveten att platsen de vistades på var ett skyddsobjekt.

– Min klient erkände stölden i sig men visste inte att han vistats på ett skyddsobjekt. De hade passerat skyddsobjektet ovetandes för att komma åt stöldgodset, säger advokaten Gabriella Malmborg.