Under förra mandatperioden ville det dåvarande styret lägga ner den kommunala hemtjänsten, men det blev aldrig verklighet.

Efter förra valet tog det nuvarande Mittenstyret (S, C, MP, HP) över och lovade förbättringar för personalen. Trots detta vittnade hemtjänstanställda så sent som i höstas om fortsatt tuffa arbetsvillkor och en minutjakt. Samtidigt har verksamheten fortsatt att gå back ekonomiskt.

Nu har en utredning presenterats av hur hemtjänsten kan göras om. Mittenstyret vill nu avskaffa valfrihetssystemet och i stället införa en upphandlingsmodell.

– Bakgrunden till det är att vi har haft sviktande resultat i brukarbedömningen i hemtjänsten sedan 2013. Jag är övertygad om att en ny upphandlingsmodell som har fokus på personalens arbetsvillkor, brukarna och vårdkvaliteten kommer vara väldigt positiv, säger Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det nya förslaget är tänkt att underlätta för hemtjänstpersonalen.

Det nya förslaget är tänkt att underlätta för hemtjänstpersonalen.

Mostphotos

Det innebär skiftet

Konkret går ordförandeförslaget, som lagts i vård- och omsorgsnämnden, ut på att avskaffa valfrihetssystemet (LOV) och i stället införa en upphandlingsmodell enligt lagen om offentlig upphandling (LOU).

Att avskaffa LOV innebär att privata utförare inte längre kan starta hemtjänst fritt och få betalt per utförd timme. Nuvarande system har lett till ekonomiska underskott, dåliga arbetsvillkor och risk för fusk, menar Sara Heelge Vikmång.

Införandet av LOU betyder att kommunen i stället upphandlar ett begränsat antal utförare som får avtal på bestämda villkor, med tydliga krav på kvalitet, arbetsvillkor och insyn.

– Målet är att skapa bättre arbetsförhållanden för personalen, höja kvaliteten för brukarna och minska risken för oseriösa aktörer inom hemtjänsten.

Effektiv hemtjänst

Styret tror att hemtjänsten skulle effektiviseras genom den nya organisationen.

– Det är inte effektivt att fyra hemtjänstutförare går i samma trappuppgång. Effektiviteten ligger i att ha stabila förutsättningar när man planerar, både scheman och resurser. Att man därmed använder både tid och skattepengar på bästa sätt.

Tanken är att brukare fortfarande ska kunna välja mellan den kommunala hemtjänsten och privata aktörer. Sara Heelge Vikmång vill däremot att de går mot färre privata utförare.

Hemtjänstpersonal protesterade mot beslutet att avveckla den kommunala hemtjänsten under 2020.

Hemtjänstpersonal protesterade mot beslutet att avveckla den kommunala hemtjänsten under 2020.

Pernilla Fagerström

Vad kommer det finnas för trygghet för brukare som riskerar att bli av med sin nuvarande aktör?

– Det är klart att tryggheten för brukarna är otroligt viktig och att det här ska ske på ett ordnat och tydligt sätt. Det ska finnas tydlig information om hur den nya modellen kommer att se ut, när den kommer att införas, hur man ska kunna välja en utförare och hur själva skiftet går till, säger hon.

Förslaget ska först upp i vård- och omsorgsnämnden, och därefter fattar kommunfullmäktige beslut om förslaget i april.

– Det här kommer ta en del tid, men jag hoppas att det ändå är möjligt att genomföra förändringen under nästa år.