Alla valdistrikt är i skrivande stund ännu inte räknade. Men av de resultat som kommit in hittills ser Socialdemokraterna ut att gå starkt framåt i staden. Även Vänsterpartiet ökar enligt det preliminära resultatet.

– Det är en sorg över hur det ser ut i riksdagsvalet som kommunerna är beroende av. Men det ser ut att bli ett maktskifte i stadshuset och det känns väldigt bra, säger Monica Lövström som är gruppledare för Socialdemokraterna i Skarpnäcks stadsdel.

Vinnare i Hammarby-Skarpnäck

I Hammarby-Skarpnäck har i grova drag Socialdemokraterna tagit hem klart flest röster i Hammarbyhöjden, Björkhagen och Enskededalen, medan Vänsterpartiet gått urstarkt framåt i stora delar av Bagarmossen och har här flest röster i 4 av 7 distrikt.I södra och västra stadsdelen var tre distrikt ännu inte presenterade vid pressläggning, men av de preliminärt räknade har än så länge S vunnit flest röster i distriktet där östra Skarpnäck/Skrubba, medan det är ganska jämnt mellan V och S i västra Skarpnäck och Skarpnäck/Orhem.

Fältassistenter och parklekar

Nu talar både Monica Lövström och Tina Kratz, gruppledare för Vänsterpartiet, om frågorna som lyfts i valrörelsen. Det handlar bland annat om införandet av fältassistenter och bemannade parklekar. En annan satsning de nämner är stärkt förskola. Vilka satsningar det blir kommer att avgöras i budgetförhandlingarna i stadshuset påpekar båda.

– Det borde bli fältassistenter, men också bemannade parklekar. Med ett maktskifte får vi i stort en budget som passar oss bättre. Vi får en större satsning på välfärd som förskola, omsorg, trygghetsarbete och socialtjänst. Men V är också stora förespråkare för en politik som underlättar folks klimatomställning. Sedan får vi se hur den ekonomiska verkligheten blir, säger Tina Kratz.

Lägre valdeltagande

I Stockholms kommun hade valdeltagandet när alla distrikt ännu inte var räknade fallit från 80,6 procent i valnattsräkningen 2018 till 77,6 procent i år. I Östra Söderort från 78,1 procent till 75,1 procent.

https://www.mitti.se/nyheter/stora-tapp-for-m-och-mp-i-hammarby-skarpnack/repvil!NFR2bPGd5g0ZEI0j2hxeNQ/