Planerat. Miranda Renberg är biblioteksassistent på Ekerö bibliotek. Hon har tillsammans med kollegan Silje Lingås ställt i ordning utställningen Nallarnas jul på Galleri Utkiken. "Det tog tre veckor att komma i ordning, men vi har inte jobbat heltid med det", säger Miranda Renberg. Foto: Claudio Britos

Mälaröbons nallesamling blev utställning

En gedigen samling teddys blev till en utställning. Nu fylls Galleri Utkiken i Ekerö centrum av hundratals nallar, som hoppas roa både stora och små.

  • Publicerad 16:57, 17 dec 2021

En hoppar fallskärm från taket, några åker skridskor och skidor, och ett gäng hänger ut från luftballonger. De som besöker Galleri Utkiken vid Ekerö bibliotek kommande veckor möts av hundratals nallar i alla möjliga storlekar och sammanhang. Dessutom med stark lokal koppling.

Bakom utställningen står biblioteksassistenten Miranda Renberg och kollegan Silje Lingås. De fick inspiration av en liknande utställning som arrangerades för två år sedan.

– Vi har byggt vidare på den utställning som Stig Holm och Maud Edvardsson gjort här tidigare, säger Miranda Renberg.

Förlagan skiljer sig en del från årets utställning, men det är samma nallar och de kommer från en samlare på Lovön.

– Alla nallar kommer från en nalleentusiast som skänkte nallarna till kommunen efter sin död, säger Miranda Renberg.

Flera av nallarna som skänkts är tydligt uppmärkta med både namn och när de är i från, vissa har hängt med från tidigt 1960-tal.

Samling. På Galleri Utkiken pågår just nu utställningen Nallarnas Jul. Den består av en skänkt nallesamling. Foto: Claudio Britos

Omsorg bakom

I ett dockskåp plockar Miranda Renberg fram en gul nalle, inte större än en utsträckt handflata. Det är en av hennes favoriter i samlingen.

– Den är sliten, men ser ut att ha varit mycket omtyckt. Det är en omsorg i att någon har gett den ett nytt öga. Jag tror att den har varit med om mycket, säger hon.

De flesta nallarna har inga markeringar var de är köpta, men några spår finns. En har exempelvis en blåvit tröja med texten "Scotland" och en annan "Välkommen till Västervik".

– Annars har vi tagit bort det som har varit reklam.

Med i arbetet med utställningen har även förskolorna Svanängen och Ångbåten varit.

– De har fått ett tittskåp som de själva har fått inreda. Det har varit kul att se engagemanget hos barnen och omsorgen de lagt ner i projektet. Till ett av tittskåpen har förskolan lagt till en QR-kod som man kan scanna och läsa barnens berättelse om nallarna, säger Miranda Renberg.

I galleriet finns vissa nallar som bara är till för att titta på, medan andra går att leka med. Bland annat finns en yta med spis för den som vill leka.

Samarbete. Förskolebarn i kommunen har hjälpt till att smycka tittskåp på utställningen. Den här har barn på Svanängens förskola gjort. Foto: Claudio Britos

Den är sliten, men ser ut att vara omtyckt.

Inslagna julklappar

Även om nallar ställts ut på galleriet tidigare finns det i år en nyhet.

– Det fanns mycket brevpapper med nallar på. Så vi tänkte att man kan skriva ett brev till nallarna och posta i en låda som vi har här. Sedan hängs breven upp här inne, berättar Miranda Renberg.

Besökarna kan även bidra till eller få hjälp av nallarnas välgörenhet.

Utanför galleriet finns en julgran med inslagna julklappar under. Där får den som behöver ta en klapp och den som vill lämna en.

– Man skriver sedan på vem den kan passa, exempelvis en tedrickare eller en 6-8-åring.

Arbetet med att ta fram utställningen och placera ut nallarna har varit ren glädje för Miranda Renberg.

– Det har varit så himla roligt. Det var svår att hejda sig och lätt att man nästan fastnar i att bygga små världar. Det är lekfullt, barnet i en vaknar av ett sånt här arbete.

Favorit. Biblioteksassistenten Miranda Renberg har hittat en favoritnalle i samlingen. Foto: Claudio Britos

Mer nallar

Under julen kommer nallarna stå i fokus i och utanför Galleri Utkiken.

Förutom själva utställningen kommer det bli julgransplundring där några nallar är med och dansar ut julen. Det sker lördagen den 8 januari.

Två veckor senare, den 22 januari, är det dags för nalledisco. Då kan besökarna ta med en egen nalle och vara med och dansa.

Källa: Ekerö kommun.

Visa merVisa mindre

Hälsningar. Flera barn har redan besökt utställningen och passat på att skriva en hälsning till nallarna. Foto: Claudio Britos

Lekhörna. I en del av utställningen har besökarna utrymme att leka med nallarna och andra leksaker. Bland annat finns leksaksspisar för de minsta besökarna. Foto: Claudio Britos

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23

Tranholmens is lockar besökare i alla åldrar

Nyheter Stort säkerhetsarbete för säker skridskoåkning Efter två mildare vintrar kan alla skridskoentusiaster äntligen snöra på sig grillorna. Sedan mellandagarna har Tranholmens isbana återigen öppet – till besökarnas stora glädje.fredag 14/1 15:52

Vaccinationskrav för nyanställda i Ekerö kommun

Nyheter Gäller vård- och omsorgspersonal Har du inte vaccinerat dig kan du inte få vård- och omsorgsjobb hos Ekerö kommun. Det beslutades av kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) på torsdagen.torsdag 13/1 16:41