De tre gruppledarna för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna presenterade det nya styret i Haninge på en pressträff på Hotel Winn i Handen under tisdagen.

Tillsammans bildar de Haningealliansen, och vill de kommande fyra åren, med start 1 januari, prioritera trygghet, skola, jobb/näringsliv och samhällsbyggnad.

Men det är en minoritetskoalition som behöver stöd av Sverigedemokraterna för att få majoritet.

– Vi har en valteknisk samverkan med SD som gör att vi säkrar upp deras mandat, mot löfte om platser i utskotten. Men vi har också en överenskommelse om politiska sakfrågor mellan Haningealliansen och SD som vi kommer genomföra och följa upp en gång i halvåret, säger Sven Gustafsson, gruppledare för Moderaterna.

Skapa fler jobb. Sven Gustafsson, gruppledare för Moderaterna i Haninge, vill fokusera på näringslivsfrågor.
 Foto: Angie Gray

Skapa fler jobb. Sven Gustafsson, gruppledare för Moderaterna i Haninge, vill fokusera på näringslivsfrågor. Foto: Angie Gray

Haningealliansen får tillsammans 21 mandat, och med SD:s mandat kommer de upp i 33 av fullmäktiges 61 mandat.

Upplägget är likt det på riksplanet, där SD genom Tidöavtalet får stort genomslag för sin politik. Kommer det att vara likadant i Haninge?

– Vi kommer inte att väga i vågskålar, utan vi har en överenskommelse i ett antal politiska sakfrågor. Och ska jag vara ärlig så ligger SD i Haninges politik ganska nära vår politik om man läser våra budgetar, framför allt när det gäller trygghet och den ekonomiska politiken. Vi båda driver skattestopp och skattesänkning på sikt, säger Sven Gustafsson (M).

L och KD bytte sida

Avgörande för att det skulle bli ett maktskifte var att Liberalerna och Kristdemokraterna bytte samarbetspartier.

För drygt två veckor sedan meddelade den S-ledda mittenkoalitionen med C, KD och L att de ville fortsätta styra i minoritet. Men på fullmäktige senare samma dag stötte de på patrull när valet till fullmäktiges presidium bordlades, liksom ärendet att gå från nio till elva ledamöter i nämnderna. Det är ett förslag som försvårar för ett minoritetsstyre att få igenom sin politik.

– Vi sa innan valet att vi ska prata med alla partier. Det som har gjort att vi har landat i den här konstellationen i stället är det sakpolitiska innehållet. Här får vi mest genomslag för vår politik och våra prioriterade valfrågor vilka är fler villor och radhus, att stärka äldreomsorgen och tryggheten, säger Martin Strömvall, gruppledare för KD.

Bostäder. Martin Strömvall, gruppledare för KD, vill att det byggs fler villor och radhus i Haninge.
 Foto: Angie Gray

Bostäder. Martin Strömvall, gruppledare för KD, vill att det byggs fler villor och radhus i Haninge. Foto: Angie Gray

Även Liberalernas gruppledare Nicole Forslund tror på mest genomslag för sitt partis politik i den nya alliansen. Då handlar det främst om satsningar på skolan, men också på ett utvecklat föreningsliv och fler jobb till unga.

– Det här blir den mest liberala plattformen som kommunen har haft på väldigt lång tid. Vi gör bedömningen att det inte blir några större eftergifter till SD, utan nu har vi i den här ledningen säkrat ett majoritetsstöd för vår budget, säger hon.

Skolfokus. För Nicole Forslund, gruppledare för Liberalerna, är prio ett att höja elevpengen.
 Foto: Angie Gray

Skolfokus. För Nicole Forslund, gruppledare för Liberalerna, är prio ett att höja elevpengen. Foto: Angie Gray

Slopa p-avgifter i Handen

Sverigedemokraterna ville inte vara en del av styret, utan vill hellre fortsätta vara ett oppositionsparti, berättar Christian Lindefjärd, gruppledare för SD.

– Vi får igenom mer på det här sättet än att sitta i styret. Nu kommer det att bli ett borgerligt styre med sverigedemokratisk politik. Vi kommer också att vara vågmästare i varje nämnd, säger han.

Nöjd. Christian Lindefjärd (SD) menar att det med Haningealliansen blir ett borgligt styre med sverigedemokratisk politik.
 Foto: Maria Nykvist

Nöjd. Christian Lindefjärd (SD) menar att det med Haningealliansen blir ett borgligt styre med sverigedemokratisk politik. Foto: Maria Nykvist

Vilka eller hur många punkter det finns på SD:s kravlista vill han däremot inte gå in på.

– Men det kommer att börja märkas på sikt, kanske inte första året men efter ett år. Vi kommer då att basunera ut vilka punkter det är som vi har fått igenom.

Du måste väl kunna ge några exempel på vad som finns på listan?

– Okej, p-avgifterna i central Handen ska försvinna, så mycket kan jag säga. Sedan handlar det mycket om det vi gick till val på så som trygghetsfrågor med kameror och kommunala ordningsvakter och att skapa den gemytliga trädgårdsstaden med fler villor, säger Christian Lindefjärd.

S hade inte informerats

Ett nytt styre innebär att kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) får lämna ifrån sig ordförandeklubban efter åtta år vid makten. Men varken Liberalerna eller Kristdemokraterna hade informerat henne om att de ska bilda nytt styre med Moderaterna. Den informationen fick hon i stället från Mitt i.

– De berättade att de förde samtal med Moderaterna, inte mer än så. Jag vill avvakta med ytterligare kommentar kring det tills jag vet mer, säger hon.

Hon är dock förvånad över att Moderaterna bildat en minoritetskoalition med tanke på hur viktigt Sven Gustafsson uttryckt att det är med en stark majoritet.

– Ett valteknisk samarbete innebär i slutändan att det finns ett antal punkter man enats om, men hur stabilt är ett styre på 21 mandat, säger hon.

Hur kommer det vara att sitta i opposition?

– Jag avstår att kommentera hur det bli innan fullmäktige den 28 november och 12 december, säger hon.

Senast det var ett M-lett styre i Haninge var mandatperioden 2010-2014. Då hade en klassisk allians styrt tillsammans med Miljöpartiet i två mandatperioder, innan S tog över 2014 tillsammans med MP och C, med stöd av V.