Österåker

– Jag är inte nervös. Jag brukar inte vara nervös, säger Maja Söderström, trots att nypremiären för ”Djungelboken – the musical” på Göta Lejon bara är några dagar bort, 11 februari.

När Mitt i får tag på henne har hon precis pluggat själv hemma – matte och svenska och engelska.

Om en knapp timme, klockan elva, ska hon iväg till dagens repetition. Den brukar hålla på till klockan 20 på kvällen berättar hon.

– Jag ska spela Baloos ena dotter, björnsystern Liv.

Maja Söderström i Djungelboken

Maja Söderström i Djungelboken

Linus Hallsénius

I musikalproducenterna Robert Dröses och Anna Norbergs version av Djungelboken är allt mycket olikt originalet, eller för den delen Disneyversionen.

Kung Louie heter istället kung Gibbon och spelas av Sean Banan. Baloo är ensamstående pappa och Mowgli uppfostras av björnar, inte av vargar som i Rudyard Kiplings ursprungliga novellsamling.

I mitten Maja Söderström (t v)och Stella Klingberg som spelar Baloos döttrar samt Elvis Ral Lustig och Einar Alvarado Lönberg som delar på rollen som Mowgli.

I mitten Maja Söderström (t v)och Stella Klingberg som spelar Baloos döttrar samt Elvis Ral Lustig och Einar Alvarado Lönberg som delar på rollen som Mowgli.

Erik Myrlund

– Vi blir sminkade som björnar och har dräkter. Först är det en heldräkt med stor mage och rumpa av skumgummi och armarna ska vara väldigt muskliga, berättar Maja.

Tar det lång tid att sätta på dräkten? 

–Nej, inte jättelång tid, men sminket tar lite tid, typ 20 minuter. Sen tar det kanske fem minuter att sätta på sig dräkten.

– Vi är med ganska mycket i första akten och pratar och sjunger, berättar hon.

Senare i musikalen är inte björnsystrarna med så mycket, då får hon i stället spela apa.

– Det är väldigt kul, då dansar man och så.

Vad är roligast med musikalen?

– Jag tycker det är roligast att sjunga, då kan man förmedla mer.

Vägen till skådespeleriet har, precis som i fallet med Emilia Rösund som Mitt i berättade om nyligen, gått via Livat artistskola i Åkersberga.

Redan som sexåring, 2018, fick Maja rollen som Vilja i SVT:s Julkalender ”Storm på Lugna gatan”.

Känner du Emilia?

– Ja. Hon är min bästa vän!

Efter föreställningarna på Göta Lejon i Stockholm blir det turné ut i landet. Man undrar ju hur både det och alla repetioner innan funkar med skolarbetet.

– Jag har aldrig gått i skolan på riktigt utan gör skolarbete hemma i stället, säger Maja och berättar att de är förstående på hennes skola, Pops academy, en musikskola på Östermalm.

– Jag började med julkalendern när jag var sex år och med musikal när jag var åtta, så jag är ganska van att göra skolarbete hemma. Jag träffar lärare och klasskamrater en gång i veckan, några timmar.

Missar du inte en massa kompisar då?

– Man får en massa kompisar på repetitionerna.