Planen. I sommar kan spårområdet nedanför SÖS bli en tillfällig park. Förhoppningen är att odlingarna ändå kan vara kvar. Foto: Sacharias Källdén

Low Line kan bli av till sommaren

Nya parken Stockholm Low Line blir av i sommar och GlashusETT blir aktivitetshus för föreningar och unga. Det är två av punkterna i stadens budget för 2022.

  • Publicerad 15:32, 5 nov 2021

För oss är det också viktigt att stads­odlingen där måste få vara kvar.

Planer på att skapa en ny park på det nedlagda spårområdet nedanför Södersjukhuset har funnits länge. Nu kan parken, som gått under arbetsnamnet Stockholm Low Line, bli verklighet till sommaren.

Nyligen presenterade den blågröna majoriteten sitt förslag till budget för 2022, där en av punkterna är att få till en tillfällig park.

– Det är ett skarpt uppdrag att gå ihop med det lokala närings- och föreningslivet för att skapa aktivitet i spårområdet under sommaren. Det känns jätteroligt, säger Lars Rottem Krangnes (C), gruppledare för Centerpartiet i Södermalms stadsdelsnämnd.

Det han ser framför sig är trädäck som läggs över spåren, att kaféer flyttar in och att det ska gå att hålla evenemang på platsen. En plan för hur det kan bli verklighet ska stå klar 31 maj.

– För oss är det också viktigt att stadsodlingen där måste få vara kvar.

Nytt hus för unga

Ett annat uppdrag i budgeten är att hitta en ny användning för GlashusETT i Sjöstan, som i dag står mer eller mindre tomt.

Nu kan det i stället bli ett aktivitetshus för allmänheten, föreningar och unga.

– Det är särskilt kul, då det var ett vallöfte vi lyfte 2018, att få till förenings- och allmänna lokaler i Sjöstan, där det i dag inte finns några.

Stadsdelsnämnden har 2022 på sig att utreda ­möjligheterna.

Oppositionen är positiv till planerna.

– Vi är positiva till förslagen, även om jag tycker att Stockholm Low Line är ett plågsamt namnval, säger Anders Göransson (S), stadsdelsnämndens vice ordförande.

Utöver det hade han gärna sett att det i budgeten skjutits till mer pengar åt förskolor och skolor, samt trygghetssatsningar som går utanför ramen av tillskott av ordningsvakter.

Nytt liv. GlashusEtt i Hammarby Sjöstad kan bli ett hus med lokaler för föreningar och ungdomar. Foto: Andreas Enbuske

Södermalm i budgeten

Trafiknämnden ska utreda trafiksituationen i Gamla stan.

Kulturnämnden och Södermalms stadsdelsnämnd ska flytta över ansvaret för samordning av sommarkollo från Söder till kulturnämnden.

Med hjälp av det lokala näringslivet och civilsamhället ska sätt att möjliggöra Stockholm Low Line presenteras senast 31 maj.

Förutsättningar för GlashusETT att husera i ungdoms-, förenings- och allmänna lokaler ska utredas.

Visa merVisa mindre