Ett brölande ljud fick Anders Leinhagen att reagera när han lämnade sina barn på Sickla skola och Växthusets förskola på onsdagsmorgonen. Parkskötare med lövblåsar.

– De ställde sig bredvid treåringarna och blåste och jag konstaterade att det inte fanns några löv på marken. När jag kommenterade lövbristen svarade de väldigt trevligt: ”Vi ser det också men vi har i uppdrag från vårt företag att flytta löv här.”

"Som snöröjare som skrapar asfalt"

Parkskötarna jobbar för Grön stad som har uppdraget att sköta om barmark i kommunens parker i Sickla, Älta, Fisksätra och Saltsjöbaden.

Anders Leinhagen tog en bild där han blurrade parkpersonalens ansikten och delade i Facebookgruppen Aktuella händelser Nacka.

– Jag blir irriterad. Vi betalar för den här tjänsten. Det är som när snöröjarna kommer och skrapar asfalt när det har kommit 5 millimeter snö bara för att de får pengar för det, säger han.

När han gick därifrån konstaterade han att det enda lövblåsarna hade åstadkommit var mer grus på gångbanan. 

Upprör Nackaborna

”Vi ska inte ha lövblåsning i januari”, säger kommunalrådet Peter Zethraeus (M).

”Vi ska inte ha lövblåsning i januari”, säger kommunalrådet Peter Zethraeus (M).

Liza Simonsson

Hundratals Nackabor har reagerat upprört på Facebook. Kommunalrådet Peter Zethraeus (M) reagerar också.

– Vi ska inte ha någon lövblåsning i januari. På vintern röjer vi snö – inte löv. Jag bad precis vår direktör i natur- och trafiknämnden att kolla upp det här. Det verkar ha blivit en kommunikationsmiss någonstans.

”Vi kommer inte att betala för att man blåser löv där inga löv finns”, skriver han strax senare i ett mejl till Mitt i.

Peter Zethraeus kan inte svara på om Nacka kommun kommer fortsätta att anlita Grön stad.

”Det är bra att sånt här uppmärksammas så att vi kan följa upp det och göra bedömningen om och vad som behöver göras. Viktigt att vi får rätt arbete utfört och att vi får det vi betalar för”, skriver han.

”Lär sig till nästa gång”

Grön stads vd Christoffer Liljendahl har svårt att förklara vad som hände i Sickla.

– Jag gissar att det är avslutning av höststädningen som påbörjades innan snön kom.

Åker ni ut och blåser oavsett om där finns löv eller inte?

– Självklart ska de inte blåsa med en lövblås om det inte finns några löv att flytta. Får vi en avvikelserapport från Nacka kommun så pratar vi med vår personal så att de lär sig och blir bättre till nästa gång.

Kommer ni att skicka en räkning till Nacka kommun för lövblåsningen?

– Nej, vi har ett funktionsavtal med Nacka kommun och vi utför den utifrån bästa förmåga. Det kostar varken mer eller mindre om vi blåser få timmar eller många timmar med lövblåsar. Generellt brukar vi använda lövblåsar så lite som möjligt eftersom det är bullrande och störande. Men ibland måste vi använda dem.