Under de senaste åren har användningen av lustgas i berusningssyfte ökat markant.

För att skydda kommunens barn och ungdomar från farorna med lustgas i berusningssyfte föreslår Socialdemokraterna att ett förbud införs i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna i Sigtuna kommun.

– Jag har skrivit den här motionen för att lustgas är livsfarligt och kan ge ungdomarna som drar i sig den bestående hjärnskador. I värsta fall kan någon dö. Som kommun kan vi genom detta beslut försvåra användandet på offentliga platser, säger Marie Axelsson (S) oppositionsråd.

Enligt motionen hittar föräldrar, fältare, polis, nattvandrare och lärare trasiga ballonger och punkterade gaspatroner vid hängplatser för ungdomar i Sigtuna kommun – spår efter lustgasanvändande.

Flera offentliga platser

Platserna som Socialdemokraterna vill att förbudet ska gälla för är anläggningar för idrott och motion, badplatser, begravningsplatser, kommunala förskolegårdar och skolgårdar samt stationsområdet i Märsta och Drakegårdens trädgård.

Förslaget om ett lokalt förbud tas även emot positivt av den lokala polisen.

– Jag tycker att det låter som något som skulle kunna fungera i väntan på att blir någon typ av lagändring som de gjort i Storbritannien. Det här är en bra grej för att i alla fall kunna göra någonting. Där man kan förbjuda är det toppen om man kan få in det i lokala föreskrifter, säger John Norberg som är kommunpolis i Sigtuna.

Polis och väktare kan ta hand om berusade personer men lustgasen skiljer sig från en berusning av alkohol.

– Lustgasruset är väldigt kort, man blir lite snurrig i huvudet och lite glad i några sekunder. Sedan fortsätter det så tills man får syrebrist i benen och får amputera dem. Men det kommer inte hända alla och inte just där och man kommer inte upp i en sådan berusning att man blir föremål för ett ingripande, säger John Norberg.

Beslut i kommunfullmäktige

Lustgaspatroner säljs helt lagligt idag i Sverige och har under en tid rapporterats som en partydrog, främst bland unga. Patronerna säljs i butiker, även vissa barer och krogar säljer ballonger fyllda med lustgas.

Motionen om ett lokalt förbud som Socialdemokraterna har skickat in kommer att tas upp i kommunfullmäktige inom kort.

– Nu hoppas vi att kommunledningen kan återkomma med ett svar så snart som möjligt så att vi kan ta detta vidare, säger Marie Axelsson.

Marie Axelsson, oppositionsråd Socialdemokraterna i Sigtuna

Marie Axelsson, oppositionsråd Socialdemokraterna i Sigtuna

Pressbild