”Vila i frid älskade vän” och ”Vi älskar dig” står det på papperslappar som människor lagt på trottoaren vid en port i Solberga. Runtomkring finns blombuketter och värmeljus. Någon har ställt dem i ett mönster så att de bildar namnet på den tonårspojke som knivhöggs till döds här i torsdags eftermiddag.

– I höst kanske han skulle ha börjat gymnasiet. Det får han inte nu. Det är så sorgligt, säger en Älvsjöbo som stannat till vid minnesaltaret vid bostadshuset nära Älvsjö station.

Mannen bor i närheten och gick hit på morgonpromenaden, sedan han fått höra vad som hänt av en kamrat. Det gör många andra också. En del gråter, någon gör korstecknet, andra står bara stilla en stund framför blommorna.

Tonåring har anhållits

Polisen har gått ut med att pojken knivhöggs i husets trapphus eller tvättstuga. En annan pojke, också han 15 år, greps redan samma kväll, på sannolika skäl misstänkt för mordet. Han är anhållen och sitter frihetsberövad.

Eftersom han är så ung kommer polisen att samverka med socialtjänsten i fallet.

– Jag blev otroligt illa berörd när jag fick veta det här. Det är så unga människor. Min dotter är i deras ålder. Jag tänker mycket på föräldrarna till pojken som dödats, säger en kvinna som arbetar på ett kafé vid Älvsjö torg, nära brottsplatsen.

Hon har jobbat på restaurang eller kafé vid Älvsjö centrum i tio år och upplevt hur stök och oroligheter gått i vågor.

– Det har varit väldigt rörigt den senaste tiden, med mycket ungdomar som samlas eftermiddagar och kvällar. Både polis och ordningsvakter har bett oss att hålla lite koll på de unga och ringa om det händer något, berättar hon.

Det är lugnt på Älvsjö torg på fredagsförmiddagen. Men kafépersonal vittnar om att det kan bli rörigt på eftermiddag och kvällar, när många unga är ute.

Det är lugnt på Älvsjö torg på fredagsförmiddagen. Men kafépersonal vittnar om att det kan bli rörigt på eftermiddag och kvällar, när många unga är ute.

Märta Lefvert

Ingen gängkoppling

Polisen är förtegen om vad som ligger bakom torsdagens knivdåd. Det finns dock inga kopplingar till gängkriminalitet, betonar man.

– Det rör sig om helt andra drivkrafter i det här fallet, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Polisen, Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning, Familjebostäder, Svenska kyrkan och skolor i området samverkar nu för att ge stöd och öka tryggheten. Från stadsdelsförvaltningen var personal på plats redan på mordkvällen, och Ungdomens hus i Älvsjö höll öppet.

Detsamma gäller i dag, fredag, och under helgen: Krisstöd finns att få i området och Ungdomens hus håller öppet eftermiddagar och kvällar.

På fredagskvällen kan den som har behov av att samlas och få stöd dessutom komma till Älvsjö IP. Där är Älvsjö AIK, Röda korset, Svenska kyrkan och stadsdelsförvaltningen på plats från klockan 18.

– VI samarbetar med civilsamhället för att skapa trygghet och ge ungdomar en möjlighet att samlas, säger Yvonne  Kokkola, avdelningschef för Individ- och familjeomsorgen och Ung fritid, vid stadsdelsförvaltningen.

Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning informerar om krisstöd efter knivmordet i Solberga.

Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning informerar om krisstöd efter knivmordet i Solberga.

Märta Lefvert

Två knivmord på kort tid

Det är andra gången på kort tid som en tonårspojke knivdödas i Stockholm. Den 26 maj dödades en 15-årig pojke i Hammarby sjöstad. En jämnårig pojke är på sannolika skäl misstänkt för det mordet.

Att så unga människor går runt med kniv är förskräckligt, säger en kvinna som parkerar sin cykel på Älvsjö torg för att åka vidare med pendeltåget.

– Det jag tänker är att de kanske inte haft tillräckligt bra vuxenstöd runt sig, att deras problem inte fångats upp i ett tidigt stadium. Jag tror också att vi alla kan tänka på hur vi kan bidra till en tryggare miljö, till exempel genom föräldravandringar, säger hon.

Uppdatering: Den 15-årige pojken häktades på lördagen.