En man i 20-årsåldern dog, och två skadades, vid en skjutning i Rågsved i maj förra året. En av de skadade personerna blev förlamad från midjan och neråt, den andra skottskadades i foten. Ytterligare sju personer riskerade att träffas av skotten.

En nu 20-årig man, som greps bara timmar efter dådet och har suttit frihetsberövad sedan dess, döms nu för mord och mordförsök, till livstids fängelse. Han döms också att betala drygt 1,6 miljoner kronor i skadestånd.

– Tingsrätten har dömt i enlighet med våra förstahandsyrkanden, så vi är nöjda med domen, säger Helena Nordstrand, senior åklagare och förundersökningsledare.

Någon form av konflikt

Enligt domen i Södertörns tingsrätt ska den misstänkte mannen ha avlossat skott vid en förskola i Rågsved och därefter jagat in flera personer på en snabbmatsrestaurang, där en man dödades.

Motivbilden har varit oklar. Men det har framkommit att det har funnits någon form av konflikt mellan gärningsmannen och några av de personer som uppehöll sig vid förskolan.

– Men vi har ingen närmare uppfattning om den konflikten, säger Helena Nordstrand.

Vilka har varit de viktigaste bevisen som lett fram till en fällande dom?

– Det som tingsrätten har värderat högst är målsägandenas utpekande av gärningsmannen, samt att hans dna fanns på hylsa och patron som hittades i anslutning till förskolan, säger Helena Nordstrand.

Tingsrätten skriver i domen att annan påföljd än livstids fängelse är utesluten.

– Både mordet och flera av mordförsöken har inneburit svårt lidande för offren och präglats av särskild hänsynslöshet. Det samlade straffvärdet är därför synnerligen högt och annan påföljd än fängelse på livstid utesluten, säger rättens ordförande, rådmannen Kajsa Hällje, i ett uttalande.

Mannen döms mot sitt nekande. Hans försvarsadvokat, Denis Celo, menar att det enda som binder hans klient till skjutningen är utpekandet av målsägande.

"Jag tycker inte utpekandet är tillräckligt bra. Jag har pratat med min klient och han vill att hovrätten tittar närmare på utpekandet. Vi kommer därför att överklaga domen inom de närmaste dagarna" skriver Denis Celo till Mitt i.

Ung man åtalas för mord i Rågsved

I maj förra året sköts en person ihjäl och två skadades i en skjutning på en snabbmatsrestaurang i Rågsved. Nu åtalas en man i 20-årsåldern. Motivbilden är oklar.

Det var den 17 maj förra året som en man i 20-årsåldern dog och två skadades i en skjutning i Rågsved. En av de skadade personerna blev förlamad från midjan och neråt, en annan blev skottskadad i foten. Ytterligare sju andra riskerade att träffas av skotten.

Timmar efteråt greps fem personer, misstänkta för delaktighet i skjutningen. Fyra släpptes senare och misstankarna mot dem har lagts ner, men en man i 20-årsåldern har suttit frihetsberövad sedan dess och åtalas nu. Han är misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

Åtalet rör mord i ett fall och mordförsök i nio fall. Motivbilden är oklar.

– Vi vet inte varför den här gärningen har skett. Vi kan ju gissa, men det vill vi inte göra, säger Helena Nordstrand, senior åklagare och förundersökningsledare, till Mitt i.

Finns kopplingar till våldsvågen i Stockholm?

– Vi tror inte att gärningen har koppling till konflikten mellan de stora kriminella nätverken, men vi tror att den har skett i en gängkriminell miljö, säger Helena Nordstrand.

Enligt åtalet ska den misstänkte mannen först avlossat skott vid en förskola i Rågsved och därefter jagat in flera personer på en snabbmatsrestaurang, där en man dödades.

Pekat ut misstänkt

Åklagare Helena Nordstrand tror att bevisningen kommer att hålla för en fällande dom.

– Bland annat har målsägande pekat ut gärningsmannen och vi har hittat hans dna på hylsa och patron som anträffats på brottsplatsen, säger Helena Nordstrand, i ett pressmeddelande.

Den tilltalade förnekar brott. Rättegången inleds den 22 januari och beräknas pågå i sju dagar.

En man i 20-årsåldern åtalas för dödsskjutningen i Rågsved i maj förra året.

En man i 20-årsåldern åtalas för dödsskjutningen i Rågsved i maj förra året.

Angie Gray

Ung man åtalas för dödsskjutning på restaurang

Skottlossning vid skola – ska ha jagat offret ✔ Mord och nio mordförsök