Det var den 17 maj förra året som en man i 20-årsåldern dog och två skadades i en skjutning i Rågsved. En av de skadade personerna blev förlamad från midjan och neråt, en annan blev skottskadad i foten. Ytterligare sju andra riskerade att träffas av skotten.

Timmar efteråt greps fem personer, misstänkta för delaktighet i skjutningen. Fyra släpptes senare och misstankarna mot dem har lagts ner, men en man i 20-årsåldern har suttit frihetsberövad sedan dess och åtalas nu. Han är misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott.

Åtalet rör mord i ett fall och mordförsök i nio fall. Motivbilden är oklar.

– Vi vet inte varför den här gärningen har skett. Vi kan ju gissa, men det vill vi inte göra, säger Helena Nordstrand, senior åklagare och förundersökningsledare, till Mitt i.

Finns kopplingar till våldsvågen i Stockholm?

– Vi tror inte att gärningen har koppling till konflikten mellan de stora kriminella nätverken, men vi tror att den har skett i en gängkriminell miljö, säger Helena Nordstrand.

Enligt åtalet ska den misstänkte mannen först avlossat skott vid en förskola i Rågsved och därefter jagat in flera personer på en snabbmatsrestaurang, där en man dödades.

Pekat ut misstänkt

Åklagare Helena Nordstrand tror att bevisningen kommer att hålla för en fällande dom.

– Bland annat har målsägande pekat ut gärningsmannen och vi har hittat hans dna på hylsa och patron som anträffats på brottsplatsen, säger Helena Nordstrand, i ett pressmeddelande.

Den tilltalade förnekar brott. Rättegången inleds den 22 januari och beräknas pågå i sju dagar.