Lina Sjökvist, som driver Gustavsbergs zoo, röstades fram av Värmdöborna till Årets Värmdöbo 2023.

Hon tog över Gustavsbergs zoo 2022 efter att ha arbetat i butiken sedan 2015.

– Det här är riktigt stort! När jag blev nominerad blev jag väldigt glad och hedrad, men jag trodde inte att jag skulle vinna, säger hon till NVP.

– Det här jobbet, den här butiken, är mitt liv nu. Jag älskar det jag gör och får sådan energi av kunderna, tillägger hon.

"Lina har blivit omåttligt populär hos kunder i hela Värmdö, inte minst för hennes sprudlande energi och stora kunskap kring allt som har med djur att göra. Hon har en unik förmåga att se alla sina kunders behov och erbjuder alltid en förstklassig service", skriver kommunen på sin hemsida.

Årets Värmdöbo delas ut av kommunen i samarbete med Nacka Värmdö-posten till personer som gjort något utöver det vanliga för Värmdö. Prispengarna är 15 000 kronor.

Väntan är över: Nu har djuren flyttat in på zoobutiken i Gustavsberg

Det tog över ett år, men nu har de flyttat in – alla smådjuren hos Gustavsbergs zoo.

Efterlängtat av många, men är det okej att sälja djur i butik? Frågan ställs allt oftare.

– Det är så trivsamt att höra dem, deras kvitter och prasslande och när de pratar med varandra. Det känns så kul att ha djur här igen! säger Lina Sjökvist, som driver Gustavsbergs zoo i centrum.

När butiken gick i konkurs förra sommaren, efter att ha funnits i 50 år, bestämde sig butikschefen, Lina, för att ta över och driva den vidare.  

Cirka 50 olika sorters fiskar kommer Lina Sjökvist ha i butiken när allt är på plats. "Jag är så stolt och glad över det här. Det är så fint!"

Cirka 50 olika sorters fiskar kommer Lina Sjökvist ha i butiken när allt är på plats. "Jag är så stolt och glad över det här. Det är så fint!"

Eva Tonström

Många frågor om djur i butik

Hon renoverade och beställde hem varor, men på grund av en massa byråkrati skulle det ta drygt ett år innan hon fick hem de första smådjuren. Så nu har hon sex kaniner, två marsvin, två hamstrar, fyra undulater, två nymfparakiter och en mängd fiskar i butiken.

Men det var inte självklart för att henne att fortsätta sälja djur. De flesta zooaffärer säljer bara foder och tillbehör numera, som Arken zoo i Mölnvik, förklarar hon.

– Framförallt är det en kostnadsfråga. Högre krav från myndigheterna när de gäller djurens miljö, hantering och rätt utbildning hos personalen gör att allt fler väljer bort att ha djur, det blir för dyrt.

Samtidigt är det bra för djuren med skärpta krav, tillägger hon.  

Men det har också blivit en etisk diskussion.

– Jag får ibland frågan varför det är okej att sälja djur i bur i en butik. Det är inte självklart 2023. Men det är inte som förr, när de kunde bo ganska många djur på liten yta. 

Sedan ett par veckor tillbaka finns sex dvärgvädurar i butiken.

Sedan ett par veckor tillbaka finns sex dvärgvädurar i butiken.

Eva Tonström

Djuren kommer från Värmdö

Lina Sjökvist har valt att ta in färre djur än tidigare, i större burar, och har en anställd som hjälper henne.

– Jag går plus minus noll på djuren, men jag tycker om att ha dem här och de lockar in kunder i butiken, framförallt barnfamiljer. Det finns en efterfrågan. Djuren har det jättebra och kan bo här en längre tid om det behövs, säger hon och tillägger att hon har köpt flera av djuren från lokala uppfödare i Värmdö. 

Ett annat skäl till att hon väljer att ha djur är att hon vill sprida kunskapen de har i butiken och bidra till att de får det så bra som möjligt.

Lina Sjökvist tog över Gustavsbergs zoo för drygt ett år sedan.

Lina Sjökvist tog över Gustavsbergs zoo för drygt ett år sedan.

Eva Tonström

Under hösten har hon även öppnat ett djurhotell. Hela övervåningen på butiken är numera ett hotell där man kan lämna in sin kanin eller fågel när man ska resa bort.

– Det är stor efterfrågan, bokningar rullar in hela tiden, framförallt kring jul.

Fredag 1 december är det djurinvigning i butiken, då är alla välkommen att träffa djuren.

Pia Terestchenko driver ett hundtrim inne i butiken ihop med sin dotter Freja. De sköter päls och tänder på hundar som kommer dit.

Pia Terestchenko driver ett hundtrim inne i butiken ihop med sin dotter Freja. De sköter päls och tänder på hundar som kommer dit.

Eva Tonström

Linas tips inför djurköpet

Ställ dig följande frågor innan du skaffar ett djur:

Har jag tiden som krävs?

Har jag bra plats för djuret?

Hur löser jag om jag måste resa bort? Finns någon som kan passa djuret?

Läs på ordentligt om djuret INNAN du köper det och bolla med någon kunnig person (går bra att prata med Lina). Det är ett stort ansvar att ha ett djur.

Djuret, oavsett vad du väljer, behöver daglig tillsyn.

Källa: Lina Sjökvist

Topp tre mest populära fiskarna

Guppy

Neontetra

Ancistrusmal

Källa: Gustavsbergs zoo

Lina tar över Gustavsbergs zoo - nyöppnar i höst

I augusti kom beskedet att Gustavsbergs zoo har gått i konkurs och måste stängas. Nu tar en före detta anställd, Lina Sjökvist, över och driver vidare butiken.

För många Värmdöbor har Gustavsbergs zoo alltid funnits. Zooaffären startades för drygt 50 år sedan i Lugnet och har de senaste 30 åren drivits av Helena Åberg.

Av olika skäl, bland annat på grund av sjukdom, blev hon tvungen att stänga butiken i slutet av sommaren, och ansöka om konkurs.

– Allt gick väldigt fort, vi blev uppsagda och hade fyra veckor på oss att hitta ett hem till alla djuren. Det var ganska tufft, men vi klarade det, säger Lina Sjökvist, som jobbat i butiken sedan 2015, de senaste åren som butikschef.

Nyligen blev det klart att hon kommer kunna driva butiken vidare, i ny regi.

– Jag är så glad, det ska bli så kul! Jag kände att jag var tvungen att göra det här, för min egen skull och för Värmdöbornas skull. Jag älskar att jobba här och jag vill inte att Gustavsbergs zoo ska läggas ner.

Aporna har flyttat till Skansen

Nu har hon startat ett eget bolag och köpt det som är kvar av inredningen. ”Nya” Gustavsbergs zoo kommer att ha samma anda och personliga bemötande som tidigare, förklarar Lina.

– Det här har blivit en social mötesplats för många, där man delar med sig av kunskap och tips. Det ska jag verkligen behålla, men sätta min egen prägel på det. Jag kommer att förändra och förnya lite.

– Hundtrimmet blir kvar, men inte dvärgsilkesaporna. De har fått flytta till Skansen, tillägger hon.

Lina Sjökvist är relativt ung, 25 år, och har aldrig drivit företag tidigare, men känner ett starkt stöd från kunder, och de tidigare ägarna. Dessutom är hon utbildad djurvårdare, hundinstruktör och har gått alla kurser som krävs för att få driva zoo-affär.

– Jag har fått så mycket pepp och fantastisk respons från kunder. Nu väntar jag bara på min F-skattsedel så att jag kan börja beställa varor.

Det kommer att finnas behov av en djuraffär i Gustavsbergs centrum även i fortsättningen, tror Lina. Hon kommer ta in nya djur så småningom, men de blir färre än tidigare, och de får bo i större burar.

Planen är att nyöppna Gustavsbergs zoo någon gång under hösten.

Gustavsbergs zoo

Vad: Butik med levande djur och djurtillbehör, diverse tjänster som funnits är kloklippning och hundtrim. En av landets få zooaffärer som haft tillstånd att ha dvärgsilkesapor. Dessa bodde i butiken i flera år.

Var: I Gustavsbergs centrum, bredvid Apoteket.

När: Startades i Lugnet 1971 av Bo Nilsson. Drivits av Helena Åberg sedan 1988 och flyttade till Gustavsbergs centrum för 15 år sedan. Butiken har varit stängd sedan 17 september, efter beskedet om konkurs.