För många Värmdöbor har Gustavsbergs zoo alltid funnits. Zooaffären startades för drygt 50 år sedan i Lugnet och har de senaste 30 åren drivits av Helena Åberg.

Av olika skäl, bland annat på grund av sjukdom, blev hon tvungen att stänga butiken i slutet av sommaren, och ansöka om konkurs.

– Allt gick väldigt fort, vi blev uppsagda och hade fyra veckor på oss att hitta ett hem till alla djuren. Det var ganska tufft, men vi klarade det, säger Lina Sjökvist, som jobbat i butiken sedan 2015, de senaste åren som butikschef.

Nyligen blev det klart att hon kommer kunna driva butiken vidare, i ny regi.

– Jag är så glad, det ska bli så kul! Jag kände att jag var tvungen att göra det här, för min egen skull och för Värmdöbornas skull. Jag älskar att jobba här och jag vill inte att Gustavsbergs zoo ska läggas ner.

Aporna har flyttat till Skansen

Nu har hon startat ett eget bolag och köpt det som är kvar av inredningen. ”Nya” Gustavsbergs zoo kommer att ha samma anda och personliga bemötande som tidigare, förklarar Lina.

– Det här har blivit en social mötesplats för många, där man delar med sig av kunskap och tips. Det ska jag verkligen behålla, men sätta min egen prägel på det. Jag kommer att förändra och förnya lite.

– Hundtrimmet blir kvar, men inte dvärgsilkesaporna. De har fått flytta till Skansen, tillägger hon.

Lina Sjökvist är relativt ung, 25 år, och har aldrig drivit företag tidigare, men känner ett starkt stöd från kunder, och de tidigare ägarna. Dessutom är hon utbildad djurvårdare, hundinstruktör och har gått alla kurser som krävs för att få driva zoo-affär.

– Jag har fått så mycket pepp och fantastisk respons från kunder. Nu väntar jag bara på min F-skattsedel så att jag kan börja beställa varor.

Det kommer att finnas behov av en djuraffär i Gustavsbergs centrum även i fortsättningen, tror Lina. Hon kommer ta in nya djur så småningom, men de blir färre än tidigare, och de får bo i större burar.

Planen är att nyöppna Gustavsbergs zoo någon gång under hösten.