Bygget av anläggningen, som ska ligga i Energihamnen i Ropsten, kommer att kosta 13 miljarder och vara klar om tre år. Därefter ska Stockholm exergi samla in 800 000 ton koldioxid per år.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) oroas för utsläpp från koldioxidanläggningen på andra sidan Lidingöbron.

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) oroas för utsläpp från koldioxidanläggningen på andra sidan Lidingöbron.

Pekka Pääkkö

Skulle gasen läcka är den livsfarlig i den starkt koncentrerade formen den har på anläggningen, därför kommer det att finnas ett säkerhetssystem med ljud- och ljussignaler som aktiveras vid ett läckage. Dessutom är planen att släppa ut gasen i vattnet mot Lidingö om en olycka sker. På så sätt sprids den med vattnet, menar Stockholm Exergi.

– Det klart att det är bra att det varnar när det blir en olycka. Men det visar ju återigen att det är en väldigt farlig verksamhet, säger Daniel Källenfors i en intervju med SVT.

Ger lugnande besked

Enligt SVT har det gjorts analyser som visar att Lidingöborna kan vara lugna. Den utredningen litar Daniel Källenfors inte fullt ut på.

– Studierna som är gjorda är otillräckliga för att bedöma faran, säger han.

Fabian Levihn, chef för forskning och utveckling på Stockholm Exergi och docent på KTH, menar att gasen inte är farlig när den når ön.

– Lidingöborna behöver absolut inte vara oroliga. Vi arbetar med MSB och länsstyrelsen för att minimera alla risker, säger han.