När Bergviksbon Lena Bjursten öppnade elräkningen i december fick hon en mindre chock. På en månad hade räkningen gått från 2 990 till cirka 10 500 kronor. Men dyrare skulle det komma att bli bara en månad senare, då elräkningen hade fördubblats.
– Redan i december tyckte jag det var väldigt mycket, men det här var helt sjukt, säger Lena Bjursten.
Till Lenas stora förtret blev även nästa månads räkning hög. 15 000 kronor låg den på vilket gör att hon, på tre månader fått elräkningar på över 46 000 kronor.
– Jag har fått sälja fonder och tagit mina sparpengar för att kunna betala räkningarna. Jag hade tänkt att gå i pension snart och resa utomlands, men så blir det inte nu, säger hon.
– Hur det blir så här förstår jag inte. Jag bor inte speciellt stort heller, det är 75 kvadrat och en källare.
Mätningar visar inget
Hon har haft elektriker på plats som gjort mätningar för att se om någonting står och drar, men ingenting hittades. Lena Bjursten har även pratat med både familj och vänner, som bor större än hon men som ändå har lägre elkostnad.
– Jag har nya fönster och nytt tak i huset och vi har till och med gått med runt med värmekameror. Det kan inte vara så att jag är ensam om att ha det så här. Det måste finnas många fler än jag som sitter i den här sitsen, säger hon.
Anledningen till att elpriserna för kunder skjutit i taket är på grund av att elen har legat på mellan två och tre kronor under vintern, vilket beror på flera orsaker. Bland annat trissas kostnaderna upp av kylan, låg vindkraftsproduktion och höga bränslepriser i Europa. För kunder med rörligt elpris kan räkningarna då bli extrema.
– Det rörliga elpriset har slagit i taket senaste månaderna. När elen ligger så högt som den gjort i vinter är det ofrånkomligt att räkningen blir hög om man inte bundit priset i förväg, säger Fredrik Steen, pressansvarig på Stockholms elbolag, det elbolag som Lena Bjursten har.
Hur kan man undvika det?
– Det finns inte så mycket att göra. Man har två alternativ, rörligt eller fast elpris. De stora vinnarna på elmarknaden är de som suttit på långa fasttidskontrakt. Mitt bästa tips är att skaffa timavräknat rörligt pris. Då betalar man per timme och det gör att man kan undvika de värsta pristopparna, säger han.