Brommaborna Stina Stigell och Petter Kreuger har haft ateljéer intill varandra i flera år och gör nu gemensam sak på Studio ABC:s konsthall i Vällingby.

– Vi är helt olika i vår konst, men när man hänger saker bredvid varandra kan konsten få nya betydelser, säger Stina Stigell.

Målningar, skulpturer och korsord

Målningar och korsord pryder konsthallens väggar. På golvet står ett antal skulpturer.

Allt är inte perfekt i vardagen. Men ojämnheten gör upplevelsen mer levande. Det är vad konstutställningen handlar om.

– För mig handlar det om att aldrig förlora enkelheten eller lekfullheten. Det är en sorts lekfullhet som busar i det vi håller på med, berättar Petter Kreuger.

Inhoppande slöjdlärare

Vid sidan om konsten är han utbildad formgivare och inhoppande slöjdlärare. Redan för 15 år sedan började han göra miniatyrskulpturer.

– Under pandemin tillverkade jag över 1 000 miniatyrklossar i trä. Varenda kant är fräst och hörnorna bortslipade. Sedan har jag målat klossarna och gjort skulpturer av dem.

https://www.mitti.se/nyheter/drommar-minnen-och-verklighet-pa-studio-abc/repuhz!7nlwnYUL5X7cKQ7L20xQQ/

I utställningen hedrar Petter Kreuger en avliden vän. Vännen var 70 år när han gick bort och slutade aldrig att skoja i livet, berättar Petter. En omgjord docksäng står på golvet.

– Docksängen var en sorts lek för honom. Han köpte den till mig och jag har arbetat med den.

Konst av banankartonger

Stina Stigell, som är utbildad på Konsthögskolan och haft ateljé på flera platser i Stockholm, försöker ofta utvinna något nytt ur gammalt papper och kartong. Banankartonger är ett vanligt arbetsmaterial.

– Det är vardagligt, men kan samtidigt bli väldigt intressant, säger hon.

I utställningen roar Stina sig med korsordets form. Korsordet på väggen är inte som andra. Hon börjar inte med någon ledtråd, utan med bokstäver.

– De blir sedan till ord och som till sist blir andra ord. Orden fortsätter i all oändlighet, precis som språket. Det blir små berättelser på ren intuition, berättar hon.