Snödroppar och uteserveringar är säkra vårtecken. Groddjurens parning är ett annat, och när Lars-Ingvar Olsson tog en runda på Djurgården fick han se ett fascinerande skådespel i Isbladskärret.

Sida vid sida parade sig paddor och grodor, och runt om dem i vattnet låg deras befruktade rom.

– Det var väldigt många hanar som klängde på den där honan, säger han.

Lars-Ingvar Olsson arbetade som polis på Östermalm i över 40 år.

Lars-Ingvar Olsson arbetade som polis på Östermalm i över 40 år.

Stefan Källstigen/Arkivbild

När Mitt i Östermalm visar bilden för Didrik Vanhoenacker, Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog, blir han förtjust.

– Det här är ju extremt häftigt – flera arter på samma bild, säger han.

I mitten är det paddor, och i nedre högra hörnet är det grodor, förklarar han. Ovanför paddorna syns deras rom som strängar med svarta prickar, medan grodornas rom ligger i stora klasar där de svarta prickarna ligger inbäddade i ett geléliknande hölje.

Varför är det så många hanar på paddhonan?

– Det är inget ovanligt. De parar sig på samma vis som fiskar, honan lägger sina ägg i vattnet och hanen försöker komma nära för att befrukta äggen. Så det är inget snopp i snippa-sex.

Under de varma dagarna förra veckan inleddes parningssäsongen för många groddjur i Stockholm. Isbladskärret är ett bra ställe för den som vill studera dem, men det finns också fler platser på nära håll – till exempel vid Kaknäs ängar.

– Det är fantastiskt att få uppleva när de spelar. Man kan höra på deras läten vilken art det är. Paddan låter ”kryck kryck”, den vanliga grodans läte är dovt, som en knarrande sko, och åkergrodan har ett kluckande läte som när det bubblar ut luft ur en flaska.

En bäver

Fotografen och flitige Mitt i-läsaren Lars-Ingvar Olsson bor i Salem men återvänder ofta till Östermalm där han arbetade som polis i 43 år. Nuförtiden är det inte plikten, utan naturen och hans intresse för fotografi som kallar.

– Jag fotar allt, utom människor. Jag har fotograferat en bäver som simmade i Djurgårdsbrunnskanalen, och nyligen fick jag en fin bild på en sånglärka på Gärdet.