30 bränder på sex veckor, så har det sett ut i Värmdö den senaste tiden. Det är dubbelt så många jämfört med samma period förra året. Skälet är många månader av regnbrist och en snöfattig vinter, det har gjort att det är rejält torrt i marken.
Storstockholms brandförsvar, där Värmdö ingår, höjde nyligen nivån från eldning tillåten till avrådan från att elda, och SMHI har varningen risk för skogsbrand i Stockholms län.
Brandkåren avråder från att elda just nu: "Det är väldigt torrt i marken och elden kan sprida sig snabbt, särskilt om det blåser. Är man inte är helt säker, elda inte. Vädret svänger fort från dag till dag nu, säger Hampus Nordenblad, vakthavande befäl på Storstockholms brandförsvar."
Saknas två månader av regn
Det har inte regnat ordentligt sedan i höstas, enligt SMHI. De senaste tre månaderna har det regnat bara cirka 20 procent av normal nederbörd i Stockholms län.
– För att sätta det i perspektiv kan man säga att det saknas motsvarande två månader av regn, det är de mängderna vi pratar om, säger Hanna Pierrau, hydrolog på SMHI.
Det här gör att grundvattnet är nere på historiskt låga nivåer just nu. En mätpunkt på Ingarö visar att vattnet i april låg en meter under normala nivåer, det lägsta som hittills uppmätts på den platsen.
Det är en liknande situation i hela Stockholm, och stora delar av Sverige, med nivåer mycket under det normala jämfört med hur det brukar se ut här års.
Daniel Persson, enhetschef för VA-driften i Värmdö kommun.
Eva Tonström
Uppmaningen: Spara på vattnet
I Värmdö dubblas befolkningen under sommaren till drygt 100 000 invånare.
– Det i kombination med värmen och växtligheten som nu kommer gör Värmdö extra sårbart, särskilt ute på öarna, säger Hanna Runestad, enhetschef för enskilt vatten och avlopp i Värmdö.
Det här drabbar alla de tusentals som har egna brunnar för dricksvatten. Risken är att brunnar sinar och drabbas av saltvatteninträngning, enligt Hanna Runestad.
Stora delar av Värmdös ytterområden och öar har egna brunnar för dricksvatten.
Eva Tonström
Det kommunala vattnet i kranarna påverkas inte direkt, eftersom det kommer från Mälaren, men kommunen går ändå ut med en uppmaning till Värmdöborna inför kommande långhelger, att spara på vattnet.
– När folk börjar vattna gräsmattor, fylla pooler och tvätta bilen med dricksvatten finns risk att trycket i ledningarna minskar, och i värsta fall kan en del bli helt utan vatten, säger Daniel Persson, enhetschef för VA-driften i Värmdö kommun.
Utesluter inte vattenbrist i Stockolms län
Grundvattnet väntas inte komma upp till normala nivåer förrän i höst.
– Även om det börjar regna dunstar det mesta och tas upp av växter så det blir ingen större skillnad för grundvattnet, säger Carl-Erik Hjerne, grundvattenexpert hos Sveriges geologiska undersökning, SGU, och tillägger att fler än vanligt troligen kommer att få problem med sina brunnar i år.
Carl-Erik Hjerne, grundvattenexpert hos Sveriges geologiska undersökning, SGU.
Xulio Gonzalez/SGU
Han utesluter inte att det kan bli risk för vattenbrist i Stockholms län senare i sommar.
– Det är för tidigt att säga ännu, men det är ett dåligt utgångsläge inför sommaren så vi får se i mitten av juli hur situationen ser ut, säger han.