Sommarhettan som vilat över Stockholm de senaste dagarna har inte bara gjort att hemmaarbetare svettats framför sina fläktar. På Södersjukhuset har temperaturen medfört att operationer tvingats ställas in. När det är för varmt och fuktigt i salarna kan man inte säkerställa steriliteten.

– Det är helt enkelt för varmt i operationssalarna. Vi hade 28 grader och en väldigt hög luftfuktighet. Därför har vi tvingat skjuta upp operationer, säger en anställd på Sös som vill vara anonym.

https://www.mitti.se/nyheter/svettigt-pa-sodersjukhuset-efter-militarkuppen-i-myanmar/repudo!hdT@9l9tb9EaNx2u1HQVqw/

Det här är inte första gången Södersjukhuset har problem med ventilationen. I november förra året tvingades sjukhuset stänga 7 av sina totalt 24 operationssalar efter att det framkommit att ventilationen var för dålig och partikelhalterna i salarna var för höga, något som bedömdes kunna påverka patientsäkerheten vid operationer.

Personalen har fått resorb

Även då tvingades man skjuta upp planerade operationer. Enligt den anställda handlar det nu om att det inte finns tillräckligt med bra luftavfuktare i de nya avdelningarna.

– Man har helt enkelt snålat in på det. Det är ju svårt att beta av vårdköerna om operationssalarna är så varma att det inte går att arbeta. Det är väldigt varmt. Men sjukhuset har köpt in vätskeersättning till oss i personalen, säger personen.

Stora delar av operationsverksamheten på Södersjukhuset flyttade hösten 2019 in i nya byggnader. Kostnaden för investeringen har tidigare uppskattats till 4,5 miljarder kronor, enligt fastighetsägaren Locum.

https://www.mitti.se/nyheter/flytt-av-postcovid-mottagning-granskas-av-ivo/repufi!Juy63rGZX2mjOcFus4bLdg/

Mitt i har sökt Södersjukhuset, som ska återkomma med en kommentar.