Stockholmsguiden och Årstabon Anders Djerf har ofta vandringar i Årsta. Han beskriver centrum som en av de stora sevärdheterna i området. En "K-märkt kulturklenod och levande mötesplats". Det 70-åriga centrumet är gestaltat av arkitektbröderna Erik och Tore Ahlsén.

– Årsta centrum ska man vara rädd om. Men det är påtagligt hur eftersatt underhållet är. Titta bara, säger Anders Djerf och pekar på en av fasaderna i centrum som missfärgats.

"Marmorsten ska skina" säger Anders Djerf.

"Marmorsten ska skina" säger Anders Djerf.

Mimmi Epstein

– Troligen på grund av klottersanering, men också av tidens tand. På vissa håll har fasaden flagnat bort. Det är solkigt och sprucket. Byggnaderna får inte den omsorg som de borde få. Det borde ha gjorts något för minst tio år sedan.

Anders Djerf berättar att han har hört av sig till fastighetsägaren Familjebostäder för ett par månader sedan.

"Länge ropat"

– Jag har länge ropat efter en genomgående renovering så att torget blir den värdiga inramning till Folkets hus och biblioteket som det ska vara. Det finns ett ingående vårdprogram, och det borde man följa.

Fasaderna behöver rustas upp, enligt Anders Djerf.

Fasaderna behöver rustas upp, enligt Anders Djerf.

Mimmi Epstein

Som stadsvandrande guide har Anders Djerf bland annat haft grupper med deltagare som var med när Årsta centrum var nytt på 1950-talet.

– När de ser hur det ser ut i dag blir de besvikna över byggnadernas status. Jag känner mig frustrerad och vill fortsätta vara stolt över min stadsdel, säger Anders Djerf.

"Problem med klotter"

Lott Jansson på allmännyttiga Familjebostäder svarar via mejl att de 2016 tog fram ett vårdprogram eftersom det innebär "stora utmaningar att förvalta ett så speciellt centrum" . Hon nämner renoveringen av biblioteket som avslutades 2022 som ett bra exempel på när de moderniserat, men samtidigt bevarat till exempel originalinredning och tagit hänsyn till byggnadens arkitektur.

I delar av byggnaderna finns sprickor.

I delar av byggnaderna finns sprickor.

Mimmi Epstein

När det gäller fasaderna skriver Lott Jansson att de är torgets "signum" och att Familjebostäder tittar på när det finns ekonomiskt utrymme att renovera dem.

"Fasaden ovanför biblioteket har haft problem med klotter, vilket syns. På tegelfasaden är fasadmålningarna blekta av solen. I vårdprogrammet finns anvisningar för hur fasaderna ska underhållas" skriver hon.