Efter skarp kritik från såväl myndigheter som kulturföreningar gjorde byggherren på Hasselbacken ett rejält omtag. Byggnader flyttades, förminskades och slopades helt, och i juni 2022 godkändes det nya förslaget till detaljplan av kommunfullmäktige i Stockholm.

En knapp månad senare beslutade länsstyrelsen att göra en prövning, där de tar ställning till om stadens detaljplan ska upphävas eller inte.

– Förändringarna som gjordes är inte tillräckligt stora, säger Lisa Palmér, handläggare på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen menar bland annat att två av de nya byggnaderna inte tar tillräcklig hänsyn till Hasselbackens huvudbyggnad och att bebyggelsen hotar värdefulla gamla ekar.

"Planförslaget medför således en påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövården respektive skada på Nationalstadsparkens natur- och kulturvärden. Vidare innebär förslaget ett intrång i Nationalstadsparkens parklandskap och naturmiljö", skriver Länsstyrelsen.

26 oktober, ska kommunstyrelsen ta beslut om ett svarsyttrande till länsstyrelsen.

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) ställer sig bakom tjänstemännens elva sidor långa svar som i korthet går ut på att staden anser att planförslaget, i motsats till vad länsstyrelsen hävdar, ligger inom ramen för vad som är acceptabelt med hänsyn till Nationalstadsparken och kulturmiljön.

Staden drar en parallell till byggplanerna för Gröna Lund som fått grönt ljus i Mark- och miljööverdomstolen.

De "är av betydligt större omfattning än den nu aktuella. Trots detta ansåg domstolen alltså att den visuella förändring och ökade dominans över området som detaljplanen medförde inte utgjorde någon skada på nationalstadsparken", skriver kontoret i sitt yttrande.

Från stadens sida är den politiska enigheten fortfarande stor, uppger Kristina Lutz (M) som är ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

– Vi har inte ändrat vår uppfattning om ärendet men vi avvaktar utfallet från den prövning som nu sker, säger hon.

En som kommer att rösta emot är Sverigedemokraternas gruppledare Gabriel Kroon.

– Den här föreslagna byggnationen passar inte in i Nationalstadsparkens karaktär. Man ser i projekt efter projekt hur det naggas i kanterna. Vi var som enda parti emot den här detaljplanen och vi vill begränsa all form av utbyggnad och nybyggnad i Nationalstadsparken, säger han.

Hur ser du på möjligheten att få gehör för att dra tillbaka detaljplanen?

– Jag ser den som väldigt begränsad, men det är viktigt att driva frågan för att visa var de olika partierna står, säger Gabriel Kroon.

Senast den 1 december ska länsstyrelsen ta beslut.