Eleverna går i årskurs 3 på Bromma gymnasium där de läser ekonomi och juridik.
De är fem unga kvinnor som under hösten, som en del av sin utbildning, startade UF-företag.
Nu har de vunnit den regionala UF-tävlingen i Stockholm med sin affärsidé där de vann pris för Årets innovation och Årets vara.
Vägen till segen var inte spikrak.
– Vi var nära att ge upp men vi kom fram till en produkt, säger Olivia Johansson, en av eleverna, tillika verkställande direktör i UF-företaget.
De fem 18-åringarna, Olivia Johansson, Farzana Afzali, Dania Adem, Amen Ainalem och Zuzana Kjellin Prego, kom på sin idé av en slump.
– Den kom till när vi hade en tjejmiddag och en av tjejerna höll på att göra exakt det som man inte ska göra, hälla ut matfettet i diskhon. En av oss reagerade på det men vi visste inte vad man kan göra i stället.
Att hälla ut matfett i diskhon kan orsaka fettproppar och orsaka kostsamma reparationer, konstaterar Olivia Johansson.
Experimenterade
De började att experimentera.
– Efter massa experiment och försök att läsa på vad som kan stelna matfett kom vi fram till vår produkt som vi säljer i dag, säger Olivia Johansson.
Hemligheten, visade det sig, är att tillsätta vegetabilisk matfett och majsstärkelse som gör att matfettet blir stelt, komposterbart och går att återanvända.
Nu har kvintetten vunnit den regionala UF-tävlingen i Stockholm med sin produkt och har därmed gått vidare till SM.
– Det känns jättebra, det känns väldigt stort att tävla i SM, säger Olivia.