Det var i oktober 2020 som räddningstjänsten larmades till en adress i Järfälla. En äldre kvinnas tillstånd var kritiskt och hon hade svårt att andas.

För få ner kvinnan till ambulansen behövde sjukvårdarna använda hissen. Kvinnans anhöriga höll då upp hissdörren, när en granne närmade sig. Grannen ska ha ifrågasatt varför de höll upp dörren eftersom hon behövde hissen ner till tvättstugan.

Både anhöriga och ambulanspersonal berättade för henne att en svårt sjuk kvinna behövde hissen ner till ambulansen.

Enligt de anhöriga ska kvinnan ha tröttnat på att vänta och ett gräl utbröt. Kvinnans bild var att de anhöriga och ambulanspersonalen var otrevliga. De i sin tur beskrev kvinnan som mycket aggressiv.

Följde efter sjukvårdarna

Ambulanspersonalen uppgav att de tvingades vänta inne i lägenheten innan bråket lade sig. Kvinnan följde sedan efter ner till ambulansen.

En av sjukvårdarna behövde fokusera på henne eftersom hon var aggressiv, och den andra fick då lägga upp patienten ensam på båren. De både sjukvårdarna uppger att hennes agerande fördröjde deras arbete.

Hon åtalades för sabotage mot blåljusverksamhet, men friades både i tings- och hovrätt då hon inte störde sjukvårdarna i tillräckligt hög grad.