Muralmålningen är gjord i svart-vit/gråskala för att påminna om svartvita foton och berättar om gatans historia med barnrikehus och människor från 40- och 50-talet.

– Målningen skildrar de som bodde här när husen byggdes. Det var många barnrika familjer och de levde ofta i små lägenheter på drygt 40 kvadratmeter, säger Kristina Schollin-Borg.

Kristina har sedan 23 år tillbaka frilansat som grafisk formgivare och har även arbetat med glasblåseri, måleri och skulptur.

Tidigare i år fick boende hos Stockholmshem på Främlingsvägen förfrågan om förskönings-och trivselåtgärder i området. Flera förslag kom in, och det slutgiltiga valet föll på Kristinas idé.

– Jag har en ateljé i kvarteret sedan tre år tillbaka och har sedan första stund tänkt att det vore roligt att göra något med den gråa väggen och införliva kvarterets historia, säger Kristina Schollin-Borg.

Efter att Kristina fick i uppdrag att genomföra målningen har Stockholmshem bekostat färgen, tvättat väggen och förseglat målningen med vaxyta.

Lyckliga gatan

Kristina berättar att hon upplever gemenskapen i området som unik och med sin målning vill hon lyfta fram glädjen, acceptansen och förståelsen på sin gata.

– Det är en fantastisk sam manhållning här. De flesta hälsar och pratar med varandra, ingen går osedd förbi, säger Kristina Schollin-Borg.

Arbetet är målat på fri hand, konturerna till de olika motiven är framskissat med kol och sedan ifyllt med sprejfärg. Målningen påbörjades 7 juni och var klar 13 juli.

– Jag målade några timmar på förmiddagen varje dag. Många boende har stannat till och pratat, och flera har delat med sig av sina minnen från kvarteret.

Återvändare

Flera personer som bott i området sedan barnsben har valt att flytta tillbaka till området berättar hon. Kristina själv flyttade till området för tre år sedan – hennes sambo är bosatt här sedan 27 år tillbaka.

På muralmålningen går det att urskilja bland annat lekande barn i olika åldrar, en ”ensamherre” sittandes på en bänk med hund, ett par med ett barn sittandes i en tidstypisk barnvagn och Monas livs som tidigare fanns i området.

Hon säger att det finns flera oanvända ytor i området att göra fina saker på och menar att det hade varit roligt och få måla en närliggande vägg till i området.

– Då hade det blivit en bild i färg och föreställt de som bor i området idag – detta för att binda samman dåtid och nutid, säger Kristina Schollin-Borg.