GLADA. Ida Strand på Lokal Izakaya och Alex Craaford på Rådhusbaren ser framemot att restriktionerna lyfts. Även på Amaranten är glädjen stor över att Tap Room kan öppna igen. Foto: Privat/Pekka Pääkö/Per Brandt

Kungsholmens krogar jublar över lättade restriktioner

Snart lättar restriktionerna. På Kungsholmen jublar krögare och tidigare stängda nattklubbar och barer öppnar igen.

  • Publicerad 12:20, 27 sep 2021

Den 29 september tas flera av de sista coronarestriktionerna bort, bland annat kring deltagartak för offentliga tillställningar och privata sammankomster. Då ska även de sista kvarvarande restriktionerna för krogarna försvinna – och på Kungsholmen är glädjen stor hos krögarna.

Hotel Amaranten meddelar att baren Tap Room, som har varit stängd sedan april förra året, öppnar med dj och aw-häng samma dag som restriktionerna lyfts.

En bit därifrån planerar även Lokal Izakaya och Lemon bar att samma kväll öppna nattklubben på allvar igen och sedan fortsatt på fredagar och lördagar. Restaurangchefen Ida Strand gläds åt att restriktionerna nu lyfts.

– Det betyder allt och känns helt otroligt. Vi har väntat i 1,5 år. Vi räknar och hoppas på att allt återgår som det var, säger hon.

Båda ställena tvingades stänga tillfälligt under en tid under pandemin men trots att de öppnade igen har läget varit svårt enligt Ida Strand.

– Det har gått helt okej, men nattklubben är vår huvudsakliga inkomstkälla så det är fortfarande väldigt tufft ekonomiskt, säger hon.

De brukade ta in cirka 300 personer i lokalerna under nattklubbskvällarna och det blir samma antal nu, Ida Strand tror att det blir lapp på luckan.

– Vi räknar med att våra gäster har väntat och laddat för detta länge och att det blir full fart från start, säger hon.

Känner ni någon oro kring att restriktionerna nu lyfts?

– Nej, vi litar på att regeringen och Folkhälsomyndigheten har tagit rätt beslut. Vi kommer såklart fortsätta att uppmana våra gäster att stanna hemma när de är sjuka. 

Krögare besviken över statens uteblivna stöd

Alec Crafoord, krögare på Rådhusbaren ett stenkast bort, säger att det ska bli ”fantastiskt kul” när restriktionerna försvinner. Han öppnade bara månader innan pandemin slog till och har varit kritisk till hur restriktionerna slår mot just nystartade företag.

– Jag är tacksam för att vi har klarat oss, trots de här hårda restriktionerna som egentligen är riktade rätt mot restaurangverksamheterna utan att vi har fått några riktade stöd. Nu kan vi fortsätta som vi har tänkt med två års försening, säger han.

– Det här innebär allt för oss. Vi är ju en bar där målsättningen är dubbla led runt baren och att man kan stå upp. Nu har vi bara kunnat ha sittande och det är väldigt begränsat i hur mycket folk vi kan ta in och hur mycket folk som har vågat att komma in.

Han känner ingen oro inför att restriktionerna lyfts, kring att folk inte ska hitta tillbaka till krogen, men för nya regler kan sättas in igen.

– Politikerna har blivit så darriga så om det blir en ökad smittspridning igen är jag rädd för att de sätter in nya åtgärder. Men nu satsar vi hårt.

Detta gäller från den 29 september

Deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar slopas.

Deltagartak för privata sammankomster tas bort.

De restriktioner som finns kvar för exempelvis restauranger tas bort.

Folkhälsomyndighetens råd om att jobba hemifrån tas bort och en återgång till arbetsplatsen kan ske stegvis. Att stanna hemma vid symtom gäller fortsatt.

Källa: Regeringen

Visa merVisa mindre

Detta gäller till den 29 september

Vid allmän sammankomst eller offentlig tillställning undviks trängsel, deltagare ska kunna hålla avstånd till varandra och handtvätt eller handsprit erbjuds.

Maxantal deltagare inomhus: 50 stående/300 sittande.

Maxantal deltagare utomhus: 600 stående/3 000 sittande. Max 900 får samlas på ett ställe vid idrottsevenemang. 1 800 personer får delta i demonstrationer utomhus.

Källa: Länsstyrelsen, Krisinformation

Visa merVisa mindre