I början på april beslöt Konkurrensverket att Min Doktor, Doktor24 och Doktor.se ska betala en konkurrensskadeavgift på mellan 5 och 15 miljoner kronor vardera, som straff för att ha brutit mot förbudet mot "konkurrensbegränsade samarbete".
Mellan 2020 och 2022 hade företagen, enligt Konkurrensverket, en överskommelse om att inte annonsera på varandras varumärkesnamn på Google – ett sätt att sätta konkurrensen ur spel.
Det innebar att den som letar vårdtjänster inte får samma möjlighet att hitta alternativen till det nätläkarbolag som man sökt efter, vilket enligt Konkurrensverket blir till skada för konsumenterna.
Stockholms län är landets största marknad för nätläkarföretagen, som årligen hämtar hem över 250 miljoner i ersättning från Region Stockholm för digitala vårdbesök.
Patienterna fick inte samma chans att hitta konkurrerande erbjudanden, menar Konkurrensverket.
Mostphotos
Därför slapp Kry undan
Men det fjärde – och största – nätläkarföretaget Kry slipper helt undan böterna, trots att det var Kry som tog initiativ till samarbetet och som kontaktade de andra bolagen med förslaget att begränsa annonseringen.
För Kry skulle böterna egentligen ha blivit sammanlagt 160 200 000 kronor, visar Konkurrensverkets uträkning.
"Kry beviljas eftergift och slipper därmed att betala konkurrensskadeavgift eftersom bolaget på eget initiativ anmälde de otillåtna samarbetena till Konkurrensverket", skriver Konkurrensverket i ett pressmeddelande.
En särskild regel säger nämligen att det företag som är först med att anmäla ett otillåtet samarbete ska premieras för det.
– Eftergiftsprogrammet är en viktig del av tillsynsverksamheten och bidrar till att avslöja olagliga samarbeten, förklarar Marie Östman, generaldirektör för Konkurrensverket.
Kry: Vi blev oroade
Mitt i har varit i kontakt med alla de berörda företagen. Kry bekräftar att man tog initiativet, men säger att man anmälde annonssamarbetet till Konkurrensverket så fort man förstod att det var fel.
– I december 2021 blev vi oroade över att det skulle kunna ses som konkurrensbegränsande. Sedan dess har vi stöttat myndigheten i dess utredning och respekterar deras resultat, säger Sarah von Euler, chefsjurist hos Kry i ett pressmeddelande.
Nätläkarmarknaden i Stockholm omsätter minst 250 miljoner om året.
Mostphotos
Martin Lidman, vd på Doktor.se förnekar att hans bolag hade någon överenskommelse med Kry. Skälet att man avstod från att annonsera på Krys varumärkesnamn var rent affärsmässigt – att sådana annonser inte gav resultat.
– Vi har alltid agerat inom lagens ramar och kommer att överklaga, säger han.
Intiativtagare och pådrivare
Även Jonas Vig, vd på Min Doktor, förnekar att man hade något avtal med Kry. Det handlade om "ett mejl från Kry till en enskild medarbetare".
– Man ska inte recensera myndigheters beslut men visst hade de kunnat landa i andra slutsatser, sett till vilken part som var initiativtagare och pådrivare. Utan den aktören hade inte detta ärende existerat, säger Jonas Vig.
Doktor24 har uppgått i Doktor.se och hänvisar till dem för en kommentar.