Skadegörelse. Senol, ägare till pizzeria Marina, sprang själv ut och konfronterade två personer som krossade ena fönstret. Foto: Sacharias Källdén

Krossade rutor och hot mot restauranger i Kärrtorp

Pizzeria Marina och Thai Wok i Kärrtorp har sedan årsskiftet upplevt både hot och skadegörelse. I brist på gärningsmän och motiv har polisen lagt ner förundersökningen.

  • Publicerad 08:46, 12 apr 2021

Kärrtorps centrum är stökigt på grund av den stora uppfräschningen av torget framför tunnelbanan. Det är ett oväsen från stenläggarna som gör det svårt att göra sig hörd, men inne på pizzeria Marina är det en lugn förmiddag. Ägaren Senol, hans fru Nermin och Karima, som äger Thai Wok tvärs över torget sitter vid borden.

– Det var ett lugnt område fram till januari i år. Vi har fått fönster krossade vid ett par tillfällen och känt oss hotade. Det har inte varit inbrott utan skett på dagtid, så pengar kan inte ha varit motivet, säger Nermin.

Karima från woken instämmer. Hon har bland annat blivit hotad av en man i motorcykelhjälm med visiret nedfällt, som gjorde en gest med handen mot halsen.

– Som för att skära av halsen, säger hon. Vi har också blivit attackerade inne i lokalen.

Upprepade hot. Thai Wok har fyra gånger sedan årsskiftet blivit utsatta för trakasserier och hot. Kärrtorpskatten Sinne sitter och vakar utanför. Foto: Sacharias Källdén

Både pizzerian och woken har ringt polisen som oftast varit på plats efter några minuter. Men nu är förundersökningarna nedlagda i brist på spår.

– De kan återupptas om det framkommer något nytt, säger tf kommunpolis Felicia Alonzo.

Hon säger att det inte finns någon oro för de boende, att detta verkar vara isolerade händelser riktade mot just dessa två näringsidkare.

– Vi har ökat vår polisiära närvaro i Kärrtorp och kringliggande Bagarmossen och Skarpnäck.

Inne på pizzerian ska Mikael Bylund just äta en lunchpizza. Han bor i Bagarmossen och tycker att man ska återinföra kvarterspoliser.

– Jag har inte sett något själv på senare tid men har hört talas om personrån och annat, säger han.

Trygghetssatsning. Mikael Bylund vill ha tillbaka kvarterspoliser. Foto: Sacharias Källdén

Kring torget ligger också Lindra Second Hand, som har flest skyltfönster av butikerna. De har inte drabbats och inte heller sett något, liksom de flesta vi pratar med runt torget. Polisens bedömning verkar stämma.

Inne i butiken träffar vi kunden Lisbeth Schmidt. Hon har bott i Kärrtorp sedan 1954 och upplever att otryggheten ökat på senare år.

– Framförallt kvällar. Jag läser på Facebook att det absolut blivit stökigare. Det behövs fler poliser och ordningsvakter här, säger hon.

På kaféet och bageriet Ma Baker jobbar Maria Bäckström. Hon säger att hon eller kaféet inte drabbats av några otrevligheter men att även hon hört om vad som hänt pizzerian och woken.

– Det kanske har med rasism att göra, att just de är drabbade.