Christians lunchrestaurang Stockholm mat inne i Vinsta industriområde är inriktad på svensk husmanskost med en liten internationell twist, som Christian Lilja beskriver det.

Restaurangen öppnade han tillsammans med sina partners i en tidigare lunchrestaurang i den stora byggnaden mitt emot Stora Coop 2011 och den blev en ekonomisk succé.

– Vi stod här och sålde luncher för 100 kronor skallen, det var långa köer och stålarna rullade in. I princip kunde det vara fullt klockan 10 många dagar runt åren 2017–2018, säger Christian Lilja.

Sett hur vanorna förändrats

Men de senaste åren blöder flera lunchrestauranger i västerort – efter tuff ekonomisk press under flera års tid.

Christian Lilja driver lunchrestaurangen Stockholm mat inne i Vinsta industriområde. Han tog 100 kronor för lunchen innan pandemin, nu ligger priset på 130 kronor. Han får gliringar från en del kunder, menar han. "Man tror att jag tjänar bra med pengar. Ja, det gjorde jag för sju år sedan. Nu går jag i praktiken back på varenda lunch jag serverar."

Christian Lilja driver lunchrestaurangen Stockholm mat inne i Vinsta industriområde. Han tog 100 kronor för lunchen innan pandemin, nu ligger priset på 130 kronor. Han får gliringar från en del kunder, menar han. "Man tror att jag tjänar bra med pengar. Ja, det gjorde jag för sju år sedan. Nu går jag i praktiken back på varenda lunch jag serverar."

Mikael Andersson

– Först kom amorteringskravet, sedan pandemin, elprisinflationen, kriget och till sist allmän inflation. Det har liksom inte funnits något slut.

Christian har på nära håll sett hur västerortarnas lunchvanor förändrats.

– Intresset för matlagning hemma har ökat, allt fler trivs med att jobba hemma, det är min bild av det.

Christian har fyra eller fem rätter att välja på dagligen.

Bröd, salladsbuffé, soppa, kaffe och kaka ingår.

När Mitt i hälsar på under lunchen är det halvtomt i matsalen.

Vi slår oss ned med Christian i en sammetslen röd soffgrupp i ena hörnet av matsalen.

– Det har varit ett helvete länge, om jag ska vara ärlig. Detta är fortfarande ett fantastiskt kul jobb, men vi gick en kvarts miljon kronor back förra året.

– Hade vi inte sparat under de goda åren hade vi kanske varit i konkurs nu.

Thomas Isberg från Kälvesta och Hasse Säther från Traneberg träffas dagligen över lunchen på Stockholm mat i Vinsta. "Det är så bra här att jag inte tänker på priset. Inte än i alla fall", säger Hasse.

Thomas Isberg från Kälvesta och Hasse Säther från Traneberg träffas dagligen över lunchen på Stockholm mat i Vinsta. "Det är så bra här att jag inte tänker på priset. Inte än i alla fall", säger Hasse.

Mikael Andersson

Enligt Christian har Stockholm mat drabbats, och drabbas alltjämt, hårt av leverantörernas prisökningar på grönsaker, mejerivaror, rapsolja och kaffe.

Nära smärtgränsen

Under 2023 tvingades han höja lunchpriset från 115 till 130 kronor.

– Vi ligger väldigt nära smärtgränsen för lunchkunderna nu. Om mina leverantörer inte minskar sina marginaler, kommer jag behöva höja igen.

Kändiskrögaren Erik Videgård öppnade 2016 poké bowl-restaurangen Rebel kitchen i Vällingby centrum.

Lunchen ligger i dag på mellan 130 och 148 kronor.

Stammissarna Mathias Bäckström och Oliver Odhed väljer ofta Rebel kitchen i Vällingby för lunchen. "Det märks att det blivit dyrare. Att käka lunch nu börjar bli som att gå ut och äta om kvällarna prismässigt, men jag tycker fortfarande det är värt det", säger Mathias.

Stammissarna Mathias Bäckström och Oliver Odhed väljer ofta Rebel kitchen i Vällingby för lunchen. "Det märks att det blivit dyrare. Att käka lunch nu börjar bli som att gå ut och äta om kvällarna prismässigt, men jag tycker fortfarande det är värt det", säger Mathias.

Mikael Andersson

Mathias Bäckström och Oliver Odhed lämnar ofta jobbet i Bromma på lunchen och åker upp till Vällingby centrum.

– Det är suveränt här. Jag har en egenkomponerad bowl med fläsk som jag alltid tar. Men visst, lunchpriserna påminner ju om att de när man går ut på kvällarna och äter, säger Mathias.

Men ni slutar inte luncha?

– Nej, smärtgränsen är inte nådd än, tydligen, säger Mathias och ger ifrån sig ett skratt.

Amanda Bozek, platschef på poké bowl-restaurangen Rebel kitchen i Vällingby, vill ogärna höja lunchpriserna mer. "Däremot kan vi behöva höja happy hour-priserna", säger hon.

Amanda Bozek, platschef på poké bowl-restaurangen Rebel kitchen i Vällingby, vill ogärna höja lunchpriserna mer. "Däremot kan vi behöva höja happy hour-priserna", säger hon.

Mikael Andersson

Xia Lin driver sushi- och varmrättsrestaurangen Umi & Chao i Vällingby centrum sedan 2016.

Lunchbuffén, där asiatiska varmrätter, salladsbuffé, dryck och kaffe ingår, kostade 105 kronor för tre år sedan.

Nu ligger den på 135 kronor.

När Mitt i hälsar på är det välfyllt i restaurangen.

– Med tanke på inflationen, krigens effekter, fraktkostnaderna och hyran hade jag behövt höja mer. Vår omsättning har minskat och en del av våra råvarupriser har ökat med över 100 procent, säger Xia Lin.

– Min svåger har restaurang i Årstadal och tar närmare 170 kronor för en rätt, det kan jag inte göra. Vällingby är inte city, Täby eller Liljeholmen.

Du kommer höja igen under 2024?

– Ja, om jag måste. Man måste tjäna pengar.

Marie Skoog, Matilda Blomhage Engdahl, Frida Nilsson och Rebecca Hemmander äter lunch inne på Umi & Chao i Vällingby centrum. De märker att lunchpriserna ökat, men tycker fortfarande nivåerna är rimliga.

Marie Skoog, Matilda Blomhage Engdahl, Frida Nilsson och Rebecca Hemmander äter lunch inne på Umi & Chao i Vällingby centrum. De märker att lunchpriserna ökat, men tycker fortfarande nivåerna är rimliga.

Mikael Andersson

"Starkölen räddar oss"

Inne på Josephs bar ett stenkast bort kostar lunchen 115 kronor, inklusive bröd, sallad, dryck och kaffe.

Restaurangen bär en kvarterskrogs karaktär och den har drivits av Zina Fnoun sedan 1992.

Hon gör som bäst i ordning en ostpanerad Piccata Milanese med ris när Mitt i hälsar på. Inne till höger sitter lunchbesökarna, till vänster sitter ölgästerna. Även här är det välfyllt.

– Prisökningar har slagit hårt mot oss. Vi tjänar ingenting på lunchen längre, vi förlorar.

De har hittills inte vågat höja lunchpriset alls, säger hon.

– Serveringstillståndet och starkölen räddar oss. Men lunchpriserna måste upp till slut. Läget är otroligt tufft.

Zina Fnoun har drivit Josephs bar vid Vällingby centrum sedan 1992. Trots välfyllt inne i restaurangen på lunchen har man väldigt svårt att tjäna pengar. "Prisökningarna drabbar oss hårt. De har ökat fort och mycket", säger hon.

Zina Fnoun har drivit Josephs bar vid Vällingby centrum sedan 1992. Trots välfyllt inne i restaurangen på lunchen har man väldigt svårt att tjäna pengar. "Prisökningarna drabbar oss hårt. De har ökat fort och mycket", säger hon.

Mikael Andersson

Mellan mars 2022 och mars 2023 steg lunchpriserna i Sverige med cirka åtta procent, enligt statistik från SCB. Restaurangförsäljningen ökade under första kvartalet 2023 jämfört med samma period under 2022 med 7,7 procent, men det förklaras inte av lunchgästerna.

– Det är kvällarna vi får tjäna pengar på, säger Zina Fnoun.

Stora prisskillnader på en lunch syns i västerort.

På indiska Nawabi kitchen i Hässelby gårds centrum ligger man till exempel lågt i pris, 100–110 kronor, och då ingår sallad, mangodrycken mangolassi, saftvatten och soppa.

Indiska restaurangen Nawabi Kitchen i Hässelby gård ligger relativt lågt i lunchpriserna.

Indiska restaurangen Nawabi Kitchen i Hässelby gård ligger relativt lågt i lunchpriserna.

Stefan Källstigen

På andra sidan Grimstaskogen på Kanaans trädgårdscafé ligger rätterna på allt mellan 119 kronor och 189 kronor. Gulaschen på högrev liksom varmrökta laxsalladen ligger på 159 kronor.

169 kronor behöver du pynta för fiskgrytan som egentligen inte har fisk i sig, utan musslor.

Vill du ha i (handskalade) räkor hamnar priset på 189 kronor.

Micke Santi och Rosie Gustavsson driver Kaffesjuan i Spånga sedan i höstas. Man serverar en eller två enklare husmanskosträtter varje dag och tillhör de billigare lunchställena i västerort och. Men att erbjuda lunch för 90 kronor höll inte, nu har man snabbt tvingats höja till 100 kronor, enligt Micke.

Micke Santi och Rosie Gustavsson driver Kaffesjuan i Spånga sedan i höstas. Man serverar en eller två enklare husmanskosträtter varje dag och tillhör de billigare lunchställena i västerort och. Men att erbjuda lunch för 90 kronor höll inte, nu har man snabbt tvingats höja till 100 kronor, enligt Micke.

Mikael Andersson