Tillståndsenheten i Stockholms stad bekräftar att flera krögare har hört av sig.

– De har varit oroliga över att försäljning av lustgas skapar oordning utanför deras restauranger och undrar hur man kan få ett stopp på det, säger Mona Thorin vid tillståndsenheten.

– De allra flesta krögare tycker inte om att människor står och säljer gasen utanför deras restauranger och ser gasen som ett problem, men en del ställen väljer att sälja själva och det är tyvärr inget vi kan göra något åt. Produkten är i dag varken förbjuden eller reglerad hur den får säljas.

Till skillnad från exempelvis Danmark och Finland har Sverige inget förbud mot lustgas som berusningsmedel.

David Wall leder föräldravandringar på Östermalm. Han känner till att lustgas är ett problem och upplever att föräldrar är oroliga.

– Många unga tror att det är ofarligt. Nu har vi även hört att yngre säljer i anslutning till krogar.

Dock är det inte alla krogar som ser lustgasen som ett problem. Vissa säljer ballonger med gas i baren. En bar på Södermalm är en av dem.

– Vi har en del gäster som inte dricker alkohol. Det var därför vi började sälja lustgas för sex år sedan, säger ägaren som understryker att det gäller att sköta försäljningen av gasen på samma ansvarsfulla sätt som alkoholen.

Hon menar att de är väldigt restriktiva och att det inte går att jämföra med när ungdomar inhalerar stora mängder ute i parkerna.

– Vi är en bar och restaurang i första hand. Att det kan stå folk på andra sidan gatan och sälja stora mängder lustgas är bara beklagligt.

Riskerar tillstånd

Carina Cutlip, chef för tillståndsenheten, säger att krögarna är ansvariga för alla berusningsmedel som de säljer, även om lustgas inte omfattas av alkohollagen.

– Blir det för mycket berusning oavsett hur den tillkommit så riskerar man sitt tillstånd.