Medhelps dotterbolag Vårdtjänster bedriver sedan många år tillbaka sjukvårdsrådgivning via 1177 på uppdrag av Region Stockholm. Foto: Mostphotos

Kritik från flera håll mot att Kry kan ta över sjukvårdsupplysningen

I veckan kom beskedet att den digitala vårdgivaren Kry köper bolaget Vårdtjänster, som svarar på samtalen till 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Kritiken har inte låtit vänta på sig.

  • Publicerad 10:10, 13 jan 2021

Företaget Medhelps dotterbolag Vårdtjänster bedriver sedan många år tillbaka sjukvårdsrådgivning via 1177 på uppdrag av Region Stockholm. Stockholm är den enda regionen i landet som inte sköter verksamheten på egen hand och nu väntas alltså Kry ta över, i och med köpet av bolaget.

– Vi vill genom detta förvärv fortsätta att ta ansvar och bidra till en modernisering av svensk primärvård, säger Erik Hjelmstedt, Sverigechef för Kry, i ett pressmeddelande.

Kritik från flera håll

Först ska affären godkännas av Region Stockholm, men kritik har redan kommit från flera håll.

– Kry är en vårdgivare som har egna vårdcentraler, och sedan ska de ansvara för systemet som har hand om rådgivning och hänvisning. Det blir en väldigt konstig konkurrenssituation. Även om det inte behöver bli något fel finns alltid risk för jäv, säger Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin till TT.

Digitala Kry öppnar tre fysiska vårdcentraler i Stockholm

V och S ser risker

Även Vänsterpartiet är kritiska och kräver att affären stoppas:

– 1177 är ingången till sjukvården och måste därför vara en del av vår egen struktur. En sådan vital del av regionens sjukvård ska inte outsourcas till externa leverantörer, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för V i Region Stockholm i ett uttalande.

Även Socialdemokraterna är kritiska, och vill i stället att Region Stockholm återtar driften av 1177.

– Vi välkomnar möjligheter till digital vård men vill inte att kritisk samhällsinfrastruktur ska outsourcas, säger oppositisonsråd Aida Hadzialic (S) till Svenska Dagbladet.

Kry får ja till ännu en vårdcentral