På lördagseftermiddagen den 17 september utbröt ett upplopp på torget i Husby vilket resulterade i att över hundra personer fick omhändertas och avlägsnas.

Sex personer greps och anhölls sedan av åklagare, fem av dessa för misstänkta för våldsamt upplopp och en för misshandel. Alla släpptes på fri fot under måndagen, men misstankarna kvarstår.

Bakgrunden till bråket var en fest i Folkets Husbys lokaler som anordnades av en organisation som stöder regimen i Eritrea, enligt stadsdelsnämndens ordförande Ole-Jörgen Persson (M), som kallar Eritrea en förtryckarregim. Det hela väckte starka känslor hos regimkritiker, som kom till platsen för att demonstrera.

– Det var väldigt opassande att man ens upplät sina lokaler till det här arrangemanget från början, säger Ole-Jörgen Persson (M).

Varnade innan

Han berättar att han redan på torsdagen innan festen skickat ut ett mejl (som Mitt i tagit del av, reds. anm.) till nämnden där han uttryckt att han ansåg det hela vara mycket olämpligt.

– Det hade redan innan kommit ett stort antal klagomål till både Folkets Husby och till nämnden från oppositionella eritreaner. Även jag ville påpeka olämpligheten i detta.

Enligt Ole-Jörgen Persson har stadsdelen dock ingen beslutsfattande roll i det hela, eftersom de inte längre har något partnerskap med Folkets Husby.

Har fått föreningsbidrag

Mitt i har sökt Hedvig Wiezell, verksamhetschef för Folkets Husby, som ger en skriftlig kommentar.

"Vi på Folkets Husby har tydliga rutiner och riktlinjer för uthyrning, med en policy som även den förening som hyrde vår lokal i lördags har undertecknat.

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd har själva delat ut föreningsbidrag till den här föreningen under 2022 och har alltså bedömt att föreningen klarar stadens egna demokrativillkor. Vi hade också en bra dialog med stadsdelsförvaltningen innan uthyrningen." skriver hon.

Att föreningen i fråga fått bidrag stämmer, enligt Ole-Jörgen Persson, men han anser att det varit ett misstag.

– De fick 15 000 kronor för ett badhusbesök för barn med vuxet sällskap. Det visar att vi behöver steppa upp och bättre kontrollera vilka vi ger bidrag till, men det blir nu en fråga för nästa majoritet, säger han, och fortsätter:

– Jag tycker dock inte att det har något med saken att göra, man måste skilja äpplen från päron i sådana här sammanhang. Syftet med festen var tydligt från början, man borde ha agerat annorlunda.