Bostäder eller bollar? Rädda Nackaidrotten vill stoppa bostadsbygget i stället ha en större idrottspark kring Sicklavallen. Frågan kan avgöras i en folkomröstning. Foto: Johan Kristensen

Krav: Folkomrösta om Sicklavallen

Striden om Sicklavallen fortsätter. Rädda Nackaidrotten begär nu en folkomröstning i frågan. I stället för bostäder kräver idrottsrörelsen en idrottspark.

  • Publicerad 09:20, 21 dec 2021

Jag vill avvakta och återkomma när vi vet mer.

Den 10 december startade Nacka kommun en markanvisningstävling för att hitta ett företag som vill bygga omkring 200 bostäder kring Sicklavallen.

Krav på större idrottsytor

Nu svarar idrottsrörelsen alltså med att begära en folkomröstning i frågan.

– Vi vill att kommunen ska anlägga en idrottspark i stället för att sälja marken till bostadsbygge. Vi vill ha en idrottspark som är möjlig att använda för skolidrott, föreningsliv och allmänhet. En fördubblad befolkning på Sicklaön kräver också större idrottsytor, säger Anna Rindefjell, aktiv inom Rädda Nackaidrotten.

Det är hon som tillsammans med Ulrica Schwarz, styrelseledamot i Sickla IF, som har skickat in begäran om en folkomröstning till kommunen.

Idrottsföreningarna och oppositionen har hela tiden varit kritiska mot byggplanerna kring Sicklavallen och förordat en idrottspark med elvaspelarplan, utegym, hinderbana, parkour, klubbhus/fritidsgård och parkering.

Jagar underskrifter

Alliansen har mött kritiken med att minska antalet planerade bostäder från 270 till 200 och göra plats för två i stället för en sjuspelarplan.

I januari börjar idrottsrörelsens jakt på Nackabornas namnteckningar. Minst tio procent av de röstberättigade Nackabornas underskrifter krävs för en folkomröstning.

– Vi behöver omkring 8 000 underskrifter för att det ska bli en folkomröstning och den kommer i så fall att bli rådgivande. Det är en lång väg att gå men frågan behöver komma upp på bordet, säger Anna Rindefjell.

”Spekulativa frågor”

Socialdemokraterna hoppas på folkomröstning.

– Vi vill se ett friskt Nacka med sund stadsplanering, säger Ella Tegsten (S), andre vice ordförande i fritidsnämnden.

Kommunalrådet Mats Gerdau (M) vågar inte lova en idrottspark även om Nackaborna röstar för det.

– Det är mycket spekulativa frågor. Vi vet ju inte än om det blir någon folkomröstning och vad resultatet blir. Jag vill avvakta och återkomma när vi vet mer.

Paviljonger krympte planen

För drygt tio år sedan krympte Sicklavallen från elvaspelarplan till sjuspelarplan för att ge plats för Sickla skolas paviljonger.

I december 2020 beslutade Alliansen att minska antalet planerade bostäder kring Sicklavallen från 270 till 150–175.

I markanvisningstävlingen som pågår till den 28 januari 2022 vill Alliansen bygga 200 bostäder vid Sicklavallen.

Den 15 december 2021 begärde Rädda Nackaidrotten en folkomröstning där man vill att kommunen stoppar bostäderna och anlägger en idrottspark i stället.

Initiativet har ett halvår på sig att samla in tio procent av de röstberättigade Nackabornas röster.

Visa merVisa mindre