Den 4 och 5 mars small det i Fagersjö och Farsta strand. Tolv hushåll evakuerades på grund av skador i lägenheter och trapphus efter de båda sprängdåden.

Trots att det har gått en månad sedan dess, är arbetet med att återställa hyreshusen bara i startfasen. Fortfarande arbetas det med att säkra trapphusen, så att entreprenörer kan jobba där utan risk att skadas.

En besiktningsman har gått igenom och dokumenterat alla skador.

– Skadorna i bägge fastigheterna är omfattande. Både strukturella skador i trapphusen och skadade väggar i flertalet lägenheter; allt från väggar som har rasat till väggar som lutar eller har spruckit, säger Lott Jansson, kommunikationschef på Familjebostäder.

Hon berättar att samtliga lägenhetsdörrar har bytts ut. Men listan på övriga åtgärder är lång och kommer att ta tid att bocka av.

Flera fönsterrutor blåstes ut vid explosionen i Fagersjö.

Flera fönsterrutor blåstes ut vid explosionen i Fagersjö.

Angie Gray

Återflytt tidigast i sommar

Under tiden tvingas berörda hyresgäster vänta i ovisshet på ett datum när de kan återvända hem. Enligt Familjebostäder kommer återflytten ske i etapper.

– Vi beklagar att återflytten drar ut på tiden. Vår förhoppning är att de första hyresgästerna ska kunna flytta tillbaka under sommaren, men det kommer variera både för enskilda lägenheter och för de olika adresserna, säger Lott Jansson.

Vad slutnotan kommer att landa på för det kommunala bostadsbolaget är än så länge oklart.

– I slutändan blir det en försäkringsfråga. En tidig uppskattning är att kostnaderna kommer överstiga tio miljoner, säger Lott Jansson.

En person i tonåren är häktad misstänkt för spängdådet i Fagersjö.

En minderårig greps misstänkt för sprängningen i Farsta strand och överlämnades till socialtjänsten på grund av sin låga ålder.

Sten föll ner på gatan vid sprängningen i Farsta strand.

Sten föll ner på gatan vid sprängningen i Farsta strand.

Angie Gray