Undrar du varför det håller på att sättas upp staket runt Hemmesta sjöäng? Här är svaret: Värmdö kommun ska släppa ut vattenbufflar.

Djuren kommer att hyras in från företaget Naturgruppen AB och planen är att de ska släppas på bete runt 15 maj och tas in i mitten av oktober.

Varför vattenbufflar?

– De fungerar bra på blött underlag och är bra på att beta och hålla undan växtlighet. De äter även under vattenytan och simmar. De bidrar till att öka biologiska mångfalden på sjöängen, och att hålla vattnet öppet, säger Tove Äng, gruppledare på kommunens parkavdelning.

Staket sätts upp åt de nya betesdjuren på Hemmesta sjöäng.

Staket sätts upp åt de nya betesdjuren på Hemmesta sjöäng.

Eva Tonström

Planen är att börja med två eller tre bufflar för att se att det fungerar, enligt Tove Äng. 

Hemmesta sjöäng restaurerades 2014 och har sedan dess blivit samlings- och lekplats för en mängd fågelarter och fiskar. Ängen lockar massor av besökare varje år. Hela området är 15 hektar stort och cirka en tredjedel ska hägnas in åt bufflarna.

Absoluta spjutspetsar

I nuläget klipps vass och gräs ner en gång om året av kommunens entreprenör för att sjöängen inte ska växa igen, vilket är en stor kostnad, enligt Tove Äng. Nu blir det en kombination av vattenbufflar och maskinklippning, förklarar hon. 

Hur mycket hela projektet kommer att kosta vill Värmdö kommun återkomma om.

Enligt Naturgruppen är vattenbufflarna deras "absoluta spjutspetsar som naturvårdare". I sommar kommer de även finnas i Fysingens naturreservat i Sigtuna och vid Vallentunasjön.