Arkdes tävling i pepparkakskonstruktioner går nu in på det 31:a året. Det är med andra ord en etablerad tradition, både unga och äldre deltar.

Doften av pepparkakor ligger som glasyr över lokalen. I röda montrar står konstruktioner i olika former.

– I en svår tid längtar vi efter att vara tillsammans. ”Tillsammans” är också temat för årets tävling, säger projektledaren Elisabet Norin.

Historiska händelser

Trender som återfinns i årets utställning är kulturevenemang, hemmet och mat men även historiska händelser.

– Jag blev förvånad över att se så många historiska händelser. Jag tror att det beror på att vi befinner oss i en historisk tid just nu.

Referenser till pandemin och klimatet återfinns i flera av bidragen. Vid varje bidrag finns en text där konstnären berättar om sina tankar.

Allt ska vara ätbart, sedan är det upp till varje deltagare att avgöra vilket material som passar bäst. På så vis är utförandet likt arkitekt- och formgivaryrket, menar Elisabet Norin. Det är också något som arrangören vill uppmana till i tävlingen.

Att få människor att tänka kring material, konstruktion, funktioner och estetik.  

I början av oktober släpptes årets tema. Det sker sex veckor innan bidragen lämnas in. Under den tiden ska alla som vill vara med hinna provbaka och tolka temat.

Det kräver ett arbete i flera delar.

– Utmärkande för i år är en enorm detaljrikedom, säger Elisabet.

– En kollega berättade att hon känner igen vem det är som har gjort vad i formgivningen, det stilistiska och på detaljnivå. Många deltagare återkommer ju år efter år.

Gått sönder

I år är det 131 bidrag som finns till beskådan. Cirka 40 som var registrerade har inte lämnat in något bidrag. Deras byggen kan ha rasat eller gått sönder på något sätt, tror Elisabet.

– Det är så hög nivå. Det handlar om att materialet inte får vara för skört. Glasyr håller exempelvis inte lika bra som smält socker.

Elisabet visar upp en pepparkakskyrka med fönster av gelatinark målade i olika färger.

– Det här är arkitektur. Det krävs en enorm materialkännedom men också att kunna beskriva en idé och sedan kommunicera den.

Elisabet Norin har jobbat på Arkdes i tjugo år. En av hennes favoriter från tidigare år är en pumpavagn och hajen Kaj som vaktades av katter.

Årets höjdpunkt

Årets vinnare av tävlingen utses den 19 december av en jury. Pris går även till den som vinner folkets röst.

Röstningen sker på Arkdes hemsida där alla bidrag finns på bild.

Flera deltagare har varit med tidigare.

– Det är en tradition för många att vara med i tävlingen men också att gå hit och titta.

– En person som lämnade in ett bidrag berättade att tävlingen var årets höjdpunkt.