På Rörby gård hålls midsommarfiranden och höstmarknader, och hit kommer skolklasser för att prova på gammaldags hantverk. Här finns även kunglig anknytning: gården förvärvades en gång i tiden av Gustav Vasa.

– Utländska besökare, historiker, musei- och slottsfolk häpnar över den bevarade jordbruksbygden, säger Stina Odlinder Haubo.

Med sin bakgrund som guide på Drottningholm vet hon det mesta om såväl slottet som resten av Lovön. Miljön på Rörby gård må vara de glassiga salongernas motsats, men gården utgjorde en ekonomisk förutsättning för hovlivet på ön.

– De kungliga hade inte klarat sig utan Lovöns bönder, säger Stina.

Sedan 1980-talet är det Ekerö kommun som äger Rörby gård. Kommunen har i sin tur arrenderat ut gården till en stiftelse som har hand om verksamheten, men i höst löper kontraktet ut.

I stället planerar kommunen att sälja gården. Samtal förs med flera parter, säger Johan Elfver, tillförordnad kommunikationschef på kommunen:

– Men vi har inget beslut i frågan än, den bereds av Ekerö kommun. När vi har ett beslut kommer vi att återkomma.

Vill köpa gården

Han räknar med att detta kan ske inom en månad. Elfver vill inte förklara vad säljtankarna grundar sig i, då han menar att det vore att föregå beslutet.

Redan nu finns hur som helst de som är rädda för att en försäljning ska hota gårdsmiljön och dess aktiviteter.

– Om kommunen vill sälja Rörby gård, finns det då något konkret i planerna som kan göra oss trygga med att Rörby bevaras? Där har svaret varit nej, säger Sofia Wingren.

Hon, Stina och några till sitter i styrelsen för den ideella föreningen Rörby gård på Lovö. Den bildades härommånaden och har siktet inställt på att köpa gården av kommunen.

Namninsamling

Ordförande Patrik Sandberg säger att styrelsemedlemmarna är ”försiktigt positiva” gällande deras chanser:

– Vi har träffat kommunen och har haft en god dialog. Och det finns ett otroligt intresse från många människor.

För att visa att de har allmänheten med sig har föreningen startat flera namninsamlingar, däribland den digitala Bevara Rörby Gård på Lovö. Föreningen bedömer att insamlingarna har skrapat ihop över 1 000 underskrifter sammanlagt.

Hur viktigt det är för kommunens del att gården och dess verksamhet bevaras väljer Johan Elfver att inte svara på.

– Jag vill inte föregripa beslutet, säger han.