Det återstår att se vad som ska hända med historiska Rörby gård. Foto: Stefan Källstigen

Kommunen vill sälja historiska Rörby gård

En mötesplats och historisk miljö står på spel när Ekerö kommun ämnar att sälja Rörby gård, menar en nystartad ideell förening. Deras plan: agera köpare.

  • Publicerad 12:04, 23 aug 2021

På Rörby gård hålls midsommarfiranden och höstmarknader, och hit kommer skolklasser för att prova på gammaldags hantverk. Här finns även kunglig anknytning: gården förvärvades en gång i tiden av Gustav Vasa.

– Utländska besökare, historiker, musei- och slottsfolk häpnar över den bevarade jordbruksbygden, säger Stina Odlinder Haubo.

Med sin bakgrund som guide på Drottningholm vet hon det mesta om såväl slottet som resten av Lovön. Miljön på Rörby gård må vara de glassiga salongernas motsats, men gården utgjorde en ekonomisk förutsättning för hovlivet på ön.

– De kungliga hade inte klarat sig utan Lovöns bönder, säger Stina.

Sedan 1980-talet är det Ekerö kommun som äger Rörby gård. Kommunen har i sin tur arrenderat ut gården till en stiftelse som har hand om verksamheten, men i höst löper kontraktet ut.

I stället planerar kommunen att sälja gården. Samtal förs med flera parter, säger Johan Elfver, tillförordnad kommunikationschef på kommunen:

– Men vi har inget beslut i frågan än, den bereds av Ekerö kommun. När vi har ett beslut kommer vi att återkomma.

Köpsugna. Richard Danielsson, Stina Odlinder Haubo, Ewa von Wowern, Patrik Sandberg, Alexander Lind af Hageby och Sofia Wingren. Alla sitter i styrelsen för den ideella föreningen, förutom Ewa som har hand om gårdsbutiken Lovö Magasin. Foto: Stefan Källstigen

Det finns ett otroligt intresse från många människor.

Vill köpa gården

Han räknar med att detta kan ske inom en månad. Elfver vill inte förklara vad säljtankarna grundar sig i, då han menar att det vore att föregå beslutet.

Redan nu finns hur som helst de som är rädda för att en försäljning ska hota gårdsmiljön och dess aktiviteter.

– Om kommunen vill sälja Rörby gård, finns det då något konkret i planerna som kan göra oss trygga med att Rörby bevaras? Där har svaret varit nej, säger Sofia Wingren.

Hon, Stina och några till sitter i styrelsen för den ideella föreningen Rörby gård på Lovö. Den bildades härommånaden och har siktet inställt på att köpa gården av kommunen.

Namninsamling

Ordförande Patrik Sandberg säger att styrelsemedlemmarna är ”försiktigt positiva” gällande deras chanser:

– Vi har träffat kommunen och har haft en god dialog. Och det finns ett otroligt intresse från många människor.

För att visa att de har allmänheten med sig har föreningen startat flera namninsamlingar, däribland den digitala Bevara Rörby Gård på Lovö. Föreningen bedömer att insamlingarna har skrapat ihop över 1 000 underskrifter sammanlagt.

Hur viktigt det är för kommunens del att gården och dess verksamhet bevaras väljer Johan Elfver att inte svara på.

– Jag vill inte föregripa beslutet, säger han.

Stång. ”Vårt mål är att bevara och utveckla Rörby gård på ett ansvarsfullt och långsiktigt sätt”, säger Patrik Sandberg. Foto: Stefan Källstigen

Fakta: Rörby gård

Platsens historia sträcker sig tillbaka till cirka år 500 f.Kr.

Kung Gustav Vasa köpte in alla så kallade Lovögårdar med undantag för Prästgården. Dessa har sedan dess varit Kronans/Statens egendom, bortsett från Rörby gård som Ekerö kommun köpte på 1980-talet.

Källa: Stina Odlinder Haubo

Visa merVisa mindre

Operan är tillbaka på Mälaröbion

Nyheter New York kommer till Ekerö Efter pandemipaus är det opera på bion igen i Ekerö centrum. "Det är något alldeles särskilt att få dela en upplevelse tillsammans med andra i salongen", säger bions föreståndare Andreas Carlsson.måndag 25/10 17:19

Ekeröalliansen öppnar för att pausa flyktingmottagande

Nyheter Men S ser inget behov av att säga nej Nästa år ska Ekerö ta emot 40 nyanlända, men var de ska bo är inte klart i dagsläget. Anser kommunen att det blir för svårt att lösa kommer de att säga nej till mottagandet.måndag 25/10 11:53

Vällingbypolisen: Ungdomsrånen ökar på hösten

Nyheter "Några kan komma på att de ska börja råna" Ungdomsrånen var få under sommaren, men vid inledningen av hösten har det skett en ökning i Vällingbypolisens distrikt. "Framförallt brukar ökningen av ungdomsrånen komma i oktober", säger...lördag 23/10 12:30