Som Mitt i Huddinge tidigare har berättat installerade kommunen nyligen kameror i Skogås och vid Stuvsta station. Sedan tidigare finns kameror i Flemingsberg, vid Huddinge station och Stuvsta IP.

Men kommunen fick avslag på sin ansökan om att sätta upp kameror i Vårby gård och i Huddinge centrum. Motiveringen var att platserna inte var tillräckligt brottsutsatta. Men kommunen överklagade och har nu fått rätt i förvaltningsrätten.

– Jag tycker att det är väldigt bra att de har gått på vår linje och gett oss rätt i vad jag hoppas blir vägledande domar, säger Aza Cheragwandi (S), kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor.

I överklagan bifogade kommunen brottsstatistik från de senaste åren. Under åren 2018 till 2020 inträffade ett stort antal brott i Vårby gård, däribland flera allvarliga våldsbrott och det gjordes 500 polisutryckningar. Kommunen framhöll också att polisen klassat Vårby gård som ett utsatt område.

– Vi har pratat med polisen som berättat att det är en oerhört stor hantering av vapen, öppen narkotikahandel och grova våldsbrott som Vårbyborna utsätts för. Vi tror att kameror är ett välkommet och viktigt steg för att skapa trygghet i Vårby gård, säger Aza Cheragwandi.

Kommunen tryckte på att Vårby gård är ett mycket brottsutsatt område. Polisen vittnar om en stor mängd vapen i omlopp, en öppen narkotikahandel och att det skett flera allvarliga våldsbrott de senaste åren.

Kommunen tryckte på att Vårby gård är ett mycket brottsutsatt område. Polisen vittnar om en stor mängd vapen i omlopp, en öppen narkotikahandel och att det skett flera allvarliga våldsbrott de senaste åren.

Angie Gray

Avslag för Masmo

För att få tillstånd har kommunen gjort vissa justeringar i sin ansökan. För att undvika att exempelvis elever på Vårbyskolan filmas under skoltid ska kamerabevakningen bara ske kvällstid.

– Det är den tid då absolut flest brott begås. Vi hoppas att kamerorna leder till att fler vågar röra sig i centrum. Kameror är inte den enda lösningen, men det är en del i det brottsförebyggande arbetet, säger Aza Cheragwandi.

Förvaltningsrätten går också på kommunens linje när det gäller kameraövervakning vid Sjödalstorget, Forelltorget och på gågator i Huddinge centrum. Här tryckte kommunen på att det är en knytpunkt där många människor passerar, men också på att det är en brottsutsatt plats. Ett stort antal brott polisanmäldes och närmare 2 000 polisutryckningar gjordes mellan 2018 och 2020.

– Vi vet ännu inte om Integritetsmyndigheten kommer att överklaga. Men så fort domen vinner laga kraft kommer vi att börja installera kameror i Vårby gård och i Huddinge centrum, säger Aza Cheragwandi.

Kommunen fick dock avslag på sin överklagan för Masmo. Nu väntar man på besked på överklaganden för Visättra centrum, Segeltorps centrum och Trångsunds torg.